آزمایش HBc AB
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsen⇐معرفی تست HBc AB:
آنتی بادی ضد آنتی ژن هسته هپاتیت B (Anti HBc) ، 1 الی 2 هفته بعد از تماس با ویروس هپاتیت B ظاهر می شود. در اشخاصی که به صورت تدریجی بهبود یافته اند میزان این آنتی بادی در آن ها کاهش می یابد و در نهایت ناپدید می شود. اما در سرم اشخاصی که به صورت ناقل مزمن می باشند این آنتی بادی همچنان وجود دارد و نشانه وجود تکثیر ویروس در هپاتوسیت ها می باشد.
⇐هدف از انجام تست چیست؟
آنتی بادی ضد آنتی ژن هسته هپاتیت B (Anti HBc) ، 1 الی 2 هفته بعد از تماس با ویروس هپاتیت B ظاهر می شود. در اشخاصی که به صورت تدریجی بهبود یافته اند میزان این آنتی بادی در آن ها کاهش می یابد و در نهایت ناپدید می شود. اما در سرم اشخاصی که به صورت ناقل مزمن می باشند این آنتی بادی همچنان وجود دارد و نشانه وجود تکثیر ویروس در هپاتوسیت ها می باشد. Anti HBc طی دوره کمون بیماری و قبل از آن که HBs Ab قابل اندازه گیری باشد در سرم پیدا می شود. در فاصله زمانی میان ناپدید شدن HBs Ag و پیدایش HBs Ab که هر دو شاخص HBs Ag و HBs Ab غایب می باشد وجود Anti HBc می تواند تعیین کننده ی عفونت اخیر یا آلودگی عفونی بالقوه خونی باشد. در فاز حاد هپاتیت B تیتر بالایی از Anti HBc از نوع IgM مشاهده می گردد. در سرم ناقلین مزمن تیتر پایینی از Anti HBc وجود دارد.
⇐این تست چه زمانی درخواست میشود؟
- تشخیص عفونت حاد و مزمن هپاتیت B
- تعیین عفونت نهفته هپاتیت B در بیماران ناقل این ویروس که تست HBs Ag آنها منفی است.
⇐تستهای آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟
Hepatitis A; Hepatitis C; Acute Viral Hepatitis Panel; Liver panel; Bilirubin; AST; ALT; GGT
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
1)نمونه خون
⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
این آزمایش نیازی به ناشتایی و محدودیت رژیم غذایی ندارد.
آشنایی با مراحل عفونت هپاتیت B
- عفونت حاد: شناسایی علائم و نشانه های معمول هپاتیت با آزمایش HBV مثبت
- عفونت مزمن: عفونت طولانی مدت ویروس. این عفونت از طریق تست های آزمایشگاهی و شواهد حاکی از التهاب کبد شناسایی می گردد.
- حالت ناقل: در این مرحله عفونت مزمن HBV که از طریق آزمایش Hbc Ab (Igm) تعیین می گردد. این عفونت بدون التهاب کبد است. در واقع فرد ناقل در این مرحله شناخته می شود. ناقل فردی است که به صورت ظاهری از سلامت خوبی برخوردار است. اما بدن او حامل ویروس است و می تواند دیگران را به بیماری آلوده کند.
- عفونت بر طرف شده یا غیر فعال: در این مرحله آزمایش های آنتی ژن و DNA ویروسی منفی هستند و فرد هیچ علامتی از التهاب کبد ندارند.
- فعال شدن مجدد: عود مجدد عفونت که از طریق آزمایش های Hbc Ab به همراه شواهد آسیب کبدی در شخصی ناقل یا فرد مبتلا به عفونت غیر فعال تشخیص داده می شود.
این مورد معمولاً در افرادی که تحت درمان شیمی درمانی سرطان رخ می دهد. همچنین این مرحله ممکن است که در طول دوره درمان هپاتیت C اتفاق بیفتد.
⇐علائم افزایش HBc AB چیست؟
- تب
- خستگی
- کوری اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- درد شکم
- ادرار تیره
- مدفوع کم رنگ
- درد مفصل
- زردی
⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش HBc AB چیست؟
- رمان اصلی همه انواع هپاتیت شامل استراحت و رژیم مناسب است تا از آسیب بیشتر کبد پیشگیری شود و فرصتی به بهبودی و تجدید حیات سلول های آسیب دیده داده شود. توصیه های که در این زمینه میتوان ارائه داد شامل:
1- معمولا بیماران پس از خوردن چند لقمه اول غذا از حالت تهوع شدید شکایت دارند، بنابراین مصرف مواد غذایی در وعده های متعدد و کم حجم توصیه میشود.
2- به علت وجود کم اشتهایی و حالت تهوع که معمولا با گذشت روز بدتر می شود بهتر است وعده صبحانه، بزرگ ترین وعده غذایی روز باشد.
3- رژیم باید پر کالری (Kcal 35- 30 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، پرپروتئین برای حفظ تعادل ازته بدن(gr2-5/1 به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، پرکربوهیدرات (60% از انرژی دریافتی) برای پیشگیری از تحلیل بافت عضلانی و کاتابولیسم پروتئین با چربی تعدیل شده بر حسب تحمل بیمار(از متوسط تا آزاد 150 گرم )باشد.
4- بیش از 60 % از پروتئین مصرفی باید از پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا مانند تخم مرغ، شیر، ماهی، گوشت قرمز، سویا باشد. بهتر است مابقی پروتئین از منابع گیاهی مانند حبوبات و غلات تامین شود.
5-محدودیت چربی در زیر سطح نرمال (30 درصد انرژی کل) غیرضروری است. مگر اینکه چربی ها به خوبی تحمل نشوند. زیرا چربی ها باعث خوش طعم تر شدن غذا می شوند و در حجم کمتری انرژی بیشتری فراهم می کنند. با این وجود رژیم پرچرب مثل غذاهای سرخ کرده، شکلات و شیرینی خامه ای به خوبی تحمل نمی شوند، و چربی لبنیات و تخم مرغ اغلب بهتر از غذاهای سرخ شده و گوشت های چرب تحمل می شوند.
6- درهپاتیت حاد به علت اختلال در توانایی کبد در ذخیره گلیکوژن، برای پیشگیری از هیپوگلیسمی محلول 10-5%قندی داخل وریدی توصیه می شود و محلول فوق حاوی اسیدهای آمینه شاخه دار (BCAAs) نیز باشد. با بهبود بیماری رژیم مایع و سپس رژیم نرم و نرمال داده می شود.
7- غذاهای حاوی قندهای ساده نظیر مربا، ژله، عسل و سایر غذاهای نشاسته ای در صورت تمایل و پذیرش بیمار می تواند استفاده شود. مصرف آبمیوه های شیرین برای افزایش کربوهیدرات و مایعات دریافتی توصیه می شود.
8- مصرف مکمل ویتامین های ب کمپلکس به خصوص ب1، ب2و فولات همچنین ویتامین ث برای بهبود اشتها، ویتامین کا برای طبیعی کردن سیلان خون و پیشگیری از مشکلات انعقادی، مکمل روی برای بهبود اشتها و پتاسیم به خصوص در هپاتیت الکلی توصیه می شود.
9- بهتر است از گروه میوه جات 2-1 واحد آن از مرکبات انتخاب شود و 2واحد نیز از سایر میوه ها مصرف شود. و از گروه سبزیجات 2واحد از سیب زمینی و جانشین های آن، 1واحد از سبزی با برگ های سبز تیره یا زرد و 2واحد از سایر سبزی ها انتخاب شود و 1واحد از سایر سبزی ها به صورت خام مصرف شود.
10- از مصرف بیش از اندازه ویتامین های محلول در چربی (آ و دی) باید خودداری کرد. احتموال مسمومیت به علت مصرف ویتامین آ ناشی از کاهش فعالیت کبدی وجود دارد.بتاکاروتن مسمومیت کمتری ایجاد میکند.
11- در صورتی که بیمار به دلیل بی اشتهایی، حالت تهوع یا استفراغ قادر به دریافت کافی مواد غذایی از راه دهان نباشد، باید از شیوه های دیگر تغذیه با لوله یا تغذیه وریدی استفاده شود.
حفظ میزان آب بدن به خصوص اگر استفراغ وجود داشته باشد بسیار مهم است . و مقدار3-5/2 لیتر در روز توصیه می شود که در صورت تحمل می توان از آب میوه و گوشت استفاده کرد.
غذاها باید به صورت جذاب سرو شوند تا باعث تحریک اشتها شوند.
12- اجتناب از مصرف الکل و داروها توصیه می شود، زیرا مصرف الکل و داروها روند تخریب کبد را تسریع می کنند. بنابراین در مورد تمام داروهای مصرفی و حتی گیاهی باید با پزشک مشورت شود.
13- مصرف گیاهان دارویی تحت نظر پزشک توصیه میشود. گیاه خار مریم (milk thistle) ثابت شده است که کاربردهای بالینی در درمان هپاتیت سمی و هپاتیت ویروسی دارد.
⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
در روش Radioimmunoassay تزریق رادیونوکلوئید در یک هفته قبل از آزمایش موجب نتایج مثبت کاذب می شود و همچنین خونی که حاوی مواد ضد انعقاد نامناسب است و یا بیمارانی که اختلال در تولید لخته دارند امکان دارد واکنش مثبت کاذب ضعیف نشان دهند. نمونه خون های دارای فیبرین، آلودگی میکروبی، همولیزه ، ایکتریک و لیپمیک سبب تداخل در آزمایش می شوند.
منبع:mendel-lab.com-fajrlab.com-farabimedlab.com-drmoradi-diet.ir
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.