آزمایش لیتیوم
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsen⇐معرفی تست لیتیوم:
لیتیوم از داروهایی می باشد که برای درمان اختلال دوقطبی تجویز می گردد و تثبیت کننده ی خلق و خوی فرد بیمار است. این دارو اثری آهسته داشته و امکان دارد چندین هفته طول بکشد تا اثرات آن در فرد بیمار مشاهده شود. مسمومیت با لیتیم، از جمله اثرات نوروتوکسیک شدید آن می تواند با سطوح سرمی طبیعی لیتیم صورت بگیرد. مواردی از مسمومیت حاد امکان دارد همراه با سطح سرمی بالای لیتیم بدون شواهد بالینی از اثرات نوروتوکسیک باشد.
⇐هدف از انجام تست چیست؟
- جهت اندازه گیری مقدار لیتیم در خون برای تنظیم سطح دارویی آن در زمان شروع درمان.
- نظارت بر سطح درمانی دارو یا تشخیص مسمومیت با آن.
⇐این تست چه زمانی درخواست میشود؟
- افرادی که تحت درمان با لیتیوم هستند.
- افرادی که می خواهد درمان با لیتیوم را شروع کنند.
⇐تستهای آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟
- BUN
- Creatinine
- TSH
- Therapeutic drug monitoring
- Emergency and Overdose Drug Testing
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
1)نمونه خون
⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
نمونه گیری پس از 12 ساعت از مصرف آخرین دوز دارو صورت می پذیرد. بیمار بهتر است که از مصرف داروهایی همچون فلوکستین، دیورتیک ها و مترونیدازول قبل از آزمایش خودداری کند.
مکانیسم اثر قرص لیتیوم چیست؟
لیتیوم قرص ضد افسردگی، نیمه عمر حدودا ۲۴ ساعته دارد و بعد از خوردن، کمتر از یک ساعت بعد به طور کامل جذب میشود. دفع این دارو کلیوی است و بخش زیادی از آن از طریق کلیهها دفع میشود. این دارو شبیه به یون سدیم است و با اثر بر مکانیسم انتقال پیامهای عصبی، از تحریک سلولها جلوگیری میکند. با این کار پاسخهای سلولی ضعیفتر میشوند.
مكانيسم اثر ليتيوم دقيقا مشخص نيست. همچنین خواص کنترل خلقی کربنات لیتیوم کاملاً درک نشدهاست. اما میدانیم که بر روی عملكرد واسطههای شيميايي عصبي مثل نوراپینفرين، سروتونين، دوپامين و استيلكولين و گيرندههاي آنها تأثير ميگذارد. و با كاهش توليد پيامرسان ثانويه ايجاد پاسخ سلولي را تضعيف میكند. در نتیجه داروی لیتیوم به پایدارای حالات روانی کمک میکند و حالات تند رفتاری را با ایجاد تعادل در مواد طبیعی خاصی در بدن (انتقالدهندههای عصبی) کاهش میدهد.
مدت زمان اثر قرص لیتیوم چقدر است؟
قرص لیتیوم کربنات ۳۰۰ نیمهی عمری حدود ۲۴ ساعت در بدن دارد. مدت زمانی که طول میکشد تا دارو اثر کند، نیم ساعت بعد از جذبشدن به طور کامل است.
موارد مصرف قرص لیتیوم کدامند؟
لیتیوم کربنات ۳۰۰ برای برخی از انوع بیماری های اعصاب و روان تجویز میشود، اختلالاتی مانند:
- بیماریهای جنون آمیز
- اختلال دو قطبی
- افسردگی حاد
- افسردگی.
⇐علائم افزایش لیتیوم چیست؟
علائم واکنش الرژیک به لیتیوم مانند کهیر-مشکل درتنفس-تورم صورتلب ها زبان یا گلو
خواب الودگی- کمبود انرژی
سرگیجه
ضعف عضلانی
عدم هماهنگی
لکنت زبان
عوارض گوارشی مانند:تهو استفراغ ویااسهال
گیجی
لرزش یالرزش نامنظم
بی قراری ادرار مکرر
احساس تشنگی شدید
تب
سطوح بسیاربالا می تواند منجر به بی حسی- تشنج- نارسایی کلیه ویا مرگ شود .
فواید قرص لیتیوم و اثرات آن چیست؟
خواص قرص لیتیوم زمانی که بیشتر از عوارض آن باشد، برای درمان بیماری تجویز میشود. این قانون تقریبا برای تمامی داروها مطرح میشود. برخی از خواص این دارو و فوایدی که دارد و همچنین تاثیر مثبتی که بر علائم بیماریهایی که برای آنها تجویز میشود، میگذارد، شامل موارد زیر هستند؛
- در بیماریهای اسکیزوفرنی و دوقطبی بهبودی ایجاد میکند.
- خود مادهی معدنی لیتیوم اثرات مثبتی بر مغز دارد و از آلزایمر تا حدی پیشگیری میکند.
- لیتیم به کمک انتقال سروتونین در بدن کمک میکند.
- فعالیت عصبی مغز را کاهش میدهد و این در رفتارهای جنونآمیز بسیار کمککننده است.
لیتیوم و درمان افسردگی
این سوال بدون شک ذهن هر کسی را درگیر میکند که لیتیوم قرص ضد افسردگی است؟ بهتر است بدانید که این دارو در اصل داروی ضد افسردگی است و برای درمان افسردگی کاربرد دارد؛ اما یکی دیگر از موارد استفادهی لیتیوم که بی ارتباط به افسردگی نیست، اختلال دو قطبی است. البته افسردگی انواع مختلفی دارد که از میان آنها میتوان به افسردگی بعد از زایمان، افسردگی فصلی و افسردگی ساده اشاره کرد.این دارو میتواند یکی از انتخابهای خوب روی میز برای درمان و کنترل علائم اختلال دوقطبی باشد.
نظرات در مورد قرص لیتیوم
معمولا کسانی که از قرص لیتیم کربنات ۳۰۰ برای مدت طولانی استفاده میکنند، نظرات خوبی ندارند و از عوارض گستردهی آنها بر همهی بخشهای بدن شکایت میکنند. اما کسانی که به تازگی دارو را شروع کردهاند و در ۶ هفتهی اول هستند، بعد از کنترل علائم بیماریهای روانی، احساس بهتری دارند و اطرافیان آنها نیز نظرات مثبتی را ارائه میدهند.
⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و فلوگزیتن سبب افزایش غلظت لیتیم خواهند شد. دیورتیک ها به شکل قابل توجهی تصفیه کلیوی لیتیم را کاهش خواهند داد، در مقابل مترونیدازول باعث ابقاء و احتباس کلیوی لیتیم می شود.
منابع:mendel-lab.com-medichecks.ir-metaorganon.com-doctoreto.com
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.