آزمایش غربالگری سه ماهه دوم

بهترین زمان آزمایش غربالگری دوم

⇐معرفی تست غربالگری سه ماه دوم :

غربالگری مرحله دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون باشد که نشانگرهای متعدد نامیده می شوند. این نشانگرها اطلاعاتی را در مورد خطر بچه دار شدن زنان با شرایط ژنتیکی خاص یا نقص های مادرزادی ارائه می دهند. غربالگری معمولاً با نمونه برداری از خون مادر بین هفته های ۱۵ تا ۲۰ بارداری انجام می شود (۱۶ تا ۱۸ ایده آل است).

سطوح غیر طبیعی AFP ممکن است نشانه های زیر باشد:

  • نقص لوله عصبی باز (ONTD)، مانند اسپینا بیفیدا
  • سندرم داون
  • سایر ناهنجاری های کروموزومی
  • نقص در دیواره شکم جنین
  • دوقلوها. بیش از یک جنین در حال ساخت پروتئین است
  • تاریخ زایمان اشتباه محاسبه شده است، زیرا سطوح در طول بارداری متفاوت است
  • hCG هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (هورمون ساخته شده توسط جفت)
  • استریول. هورمونی که توسط جفت ساخته می شود.
  • اینهیبین. هورمونی که توسط جفت ساخته می شود.

نتایج آزمایش غیرطبیعی AFP و سایر نشانگرها ممکن است به معنای نیاز به آزمایش بیشتر باشد. معمولاً سونوگرافی برای تأیید تاریخ بارداری و بررسی ستون فقرات جنین و سایر اعضای بدن از نظر نقص انجام می شود. برای تشخیص دقیق ممکن است نیاز به آمنیوسنتز باشد.

غربالگری چند مارکر تشخیصی نیست، این به این معنی است که ۱۰۰٪ دقیق نیست، و این فقط یک آزمایش غربالگری است.

ممکن است نتایج مثبت کاذب وجود داشته باشد، که نشان دهنده مشکل در زمانی که جنین واقعا سالم است، یا نتایج منفی کاذب، نشان دهنده یک نتیجه طبیعی زمانی است که جنین واقعاً مشکل سلامتی دارد.

هنگامی که یک زن هر دو تست غربالگری سه ماهه اول و دوم را انجام می دهد، توانایی این تست ها برای تشخیص یک ناهنجاری بیشتر از استفاده از یک غربالگری مستقل است. اکثر موارد سندرم داون را می توان با استفاده از غربالگری سه ماهه اول و دوم تشخیص داد.

همچنین ممکن است از آزمایش غربالگری DNA بدون سلول، که معمولا در سه ماهه اول انجام می شود، استفاده شود. این آزمایش می‌تواند برخی از ناهنجاری‌های ژنتیکی را که توسط آزمایش نشانگر چندگانه شناسایی نشده است، شناسایی کند.

تریپل مارکر یا غربالگری مرحله دوم بارداری انجام یک آزمایش که شامل بررسی  و اندازه گیری چهار مارکر زیر می باشد :

  • HCGآلفا فیتو پروتئین
  •   استریول
  • UE3
  • nhibin A

که درصورتیکه Inhibin A سنجش نشود این آزمایش تریپل مارکر نامیده میشود .هزینه غربالگری نیمه دوم بارداری

زمان انجام غربالگری مرحله دوم حاملگی:

بهترین زمان انجام مرحله دوم بارداری ، ۱۵-۱۶۶ هفتگی میباشد ،شروع این تست از هفته ۱۴ بارداری و صفر روز تا ۲۲ هفته و ۶ روز میباشد .

برای انجام این آزمایش احتیاجی به اینکه مادر ناشتا باشد ندارد و در هر ساعت از شبانه روز میتوان انجام داد ،این تست را  به طور معمولی مثل آزمایشهای دیگر انجام میشود.

در این تست به  بررسی سنجش مجدد خطر سندرم داون و سندرم ادوارد و سندروم پاتو ، خطر نقایص لوله عصبی را نیز می پردازد علائم سه ماهه دوم بارداری

ازمایشات سه ماهه دوم بارداری برای تشخیص اختلالات تکاملی جنین:

در طی دوران حاملگی، آزمایش‌هایی برای بررسی سلامت جنین و شناسایی نقایص تکاملی تجویز می‌شود. اگر مادر دارای سابقه خانوادگی بیماری‌های مادرزادی و ژنتیکی بوده و یا سن او ۳۵ و بالاتر باشد آزمایشات بیشتری تعیین می‌شوند. پزشکان طبق معاینات انجام شده و بررسی جواب آزمایش سه ماهه اول بارداری ، نوع آزمایشات را در سه ماهه دوم مشخص می‌کنند. 

آیا در غربالگری دوم بارداری جنسیت جنین قابل تشخیص است؟

بهتر است بدانید که برای تعیین جنسیت جنین، سونوگرافی انجام خواهد شد. اکثر پزشکان سونوگرافی را در هفته ۱۸ تا ۲۱ برنامه ریزی می‌کنند، اما جنسیت ممکن است با سونوگرافی در اوایل هفته ۱۴ نیز مشخص شود. با این حال، امکان خطا در سونوگرافی در هفته ۱۴ وجود دارد. از همین رو در غربالگری دوم و پس از هفته ۱۵ بارداری می‌توانید جنسیت جنین را تشخیص دهید.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

ناشتایی ندارد.

پروتکل پیگیری مادران در غربالگری سه ماهه دوم:

بر اساس نتیجه تست مادران در چهار گروه قرار می‌گیرند:

١- گروه اسکرین مثبت (high risk): در صورتی که ریسک جنین بیشتر از ١:٢٥٠ باشد، پس از تأیید سن جنین، مادر برای مشاوره ژنتیک و انجام آمنیوسنتز ارجاع داده می‌شود. در صورتی که سن جنین با سن گزارش شده در جواب آزمایش بیش از ٧ روز اختلاف داشته باشد مادر برای محاسبه مجدد ریسک به آزمایشگاه ارجاع داده می‌شود. در صورتی که برای تعیین سن جنین از LMP (اولین روز از آخرین قاعدگی) استفاده شده باشد، حتماً باید پیش از انجام آمنیوسنتز، یک سونوگرافی برای تأیید سن جنین انجام شود.

تبصره ١: درصورتی که ریسک جنین فقط برای تریزومی ١٨ مثبت شود، به دلیل آنکه تریزومی مزبور با IUGR (عقب ماندگی رشدی داخل رحمی ) همراه است، اختلاف سن بین سونوگرافی و LMP فاقد ارزش است.

تبصره ٢: در صورتی که جواب آمنیوسنتز طبیعی بود، باید این زنان از نظر پیامدهای نامطلوب بارداری جزء گروه پرخطر قرار گیرند و مراقبت‌های دوران بارداری برای آنها افزایش یابد (از جمله انجام آنومالی اسکن در هفته‌های ٢٠-١٨، سونوگرافی هفته ٢٤ حاملگی برای رد IUGR، کنترل فشار خون، کنترل دفع ادراری پروتئین، کنترل ترشحات واژن برای رد عفونت و…).

٢- گروه با ریسک بینابینی (borderline risk): در صورتی که ریسک سندرم داون بین ١:٤٠٠-١:٢٥٠ باشد، انجام سونوگرافی تفصیلی در هفته ٢٠-١٨ توصیه می‌شود. همچنین وجود سطح غیرطبیعی مارکرها نظیر:

  • (AFP (MoM ≥٢.٥
  • (hCG (MoM ≥٣.٠
  • (Inhibin A (MoM ≥٣.٠
  • (uE۳ (MoM ≤٠.٤

سبب افزایش احتمال پیامدهای نامطلوب بارداری شده، ضرورت مراقبت های دوران بارداری را افزایش می دهد.

٣- گروه اسکرین منفی (low risk): ریسک به دست آمده از ١:٤٠٠ کمتر است. در این صورت غربالگری سندرم داون پایان می‌پذیرد.

٤- در صورتی که نتیجه غربالگری اختلالات طناب عصبی بیشتر از ریسک تفکیک کننده (١:١٠٠) باشد،طبق توصیه آخرین راهنمای BCPGSP، انجام سونوگرافی تفصیلی سه ماهه دوم در هفته ٢٠–١٨ باید به تمام زنان باردار پیشنهاد  میشود.

‏NIPT غربالگری :

‏NIPT (غربالگرى باردارى به روش بررسی Cell Free Fetal DNA)

وجود DNA آزاد جنینی در گردش خون مادر برای اولین بار در سال ۱۹۹۷ مطرح شد. اما تا سال ۲۰۰۸ بطول انجامید تا این کشف مهم، پایه ای برای طراحی روشی غیر تهاجمی برای تشخیص بیماری های ژنتیکی شود.

اساس این روش، بررسی DNA آزاد موجود در خون مادر است که قسمتی از آن منشا جنینی داشته و از سلولهای تروفوبلاست (در جفت) آزاد می شود. cffDNA) cell free fetal DNA) حدود ۳ تا ۱۳ درصد از کل DNA آزاد موجود در گردش خون مادر را تشکیل می دهد و از نظر اندازه بسیار کوچکتر از cfmDNA) cell free maternal DNA) است. این ویژگی اساس بسیاری از تکنیک های افتراق cffDNA از cfmDNA را تشکیل می دهد. cffDNA در هفتۀ ۷ بارداری در خون مادر ظاهر شده و بلافاصله پس از تولد نوزاد، از گردش خون مادر پاک می شود.

امروزه cffDNA کاربردهای مختلفی در زمینۀ تشخیص اختلالات جنین پیدا کرده؛ اما مهمترین کاربرد آن تشخیص اختلالات تعدادی کروموزومهای ۲۱، ۱۸، ۱۳، X و Y و همچنین تعیین جنسیت جنین (در اختلالات ژنتیکی وابسته به جنس) می باشد.

 

انجام تست cffDNA در چه مواردی توصیه می شود؟

  1.  زنان ۳۵ سال و بیشتر
  2.  وجود یک تست غربالگری مثبت
  3. وجود یافته ای در سونوگرافی دال بر افزایش ریسک اختلالات تعدادی کروموزومی (آنيوپلوئیدی)
  4. لازم به ذکر است که در صورت مشاهدۀ یک آنومالی ساختاری در سونوگرافی، مادر باید مستقیماً برای تست تهاجمی تشخیصی ارجاع شود.
  5.  وجود سابقۀ قبلی جنین یا فرزند مبتلا به آنيوپلوئیدی

 

نکات مهم در مورد تست cffDNA:

  • قدرت تشخیص این تست برای تریزومی ۲۱، حدود ۹۸%، برای تریزومی ۱۸، ۹۷ تا ۹۸% و برای تریزومی ۱۳، ۷۹ تا ۸۰% است.
  • تست cffDNA یک تست تشخیصی نبوده و جایگزینی برای CVS یا آمنیوسنتز محسوب نمی شود.
  • در صورت مثبت شدن تست، بیمار باید به منظور تایید نتیجه و انجام تست تشخیصی (CVS یا آمنیوسنتز) ، به مشاور ژنتیک ارجاع شود.
  • نتیجۀ منفی به معنی اطمینان کامل از عدم ابتلای جنین به سندرمهای کروموزومی نمی باشد.
  • این تست قادر به شناسایی فرمهای موزاییسم، آنيوپلوئیدی های پارشيال کروموزومی، حذفها یا جابجایی های کروموزومی نمی باشد.
  • انجام این تست پیش از هفتۀ دهم بارداری و همچنین در خانمهای بسیار چاق بعلت پایین بودن سطح cffDNA و در نتیجه وجود موارد منفی کاذب زیاد، توصیه نمی شود.
  • این تست نباید به گروه های کم خطر و یا زنانی که بارداری آنها دو یا چند قلویی است، پیشنهاد شود. زیرا کارایی این تست در این موارد هنوز مشخص نشده است. پژوهش های اخیر نشان می دهد که سطح cffDNA در زنان گروه پرخطر بالاتر از زنان گروه کم خطر است و همین امر سبب کارایی بهتر تست در این گروه می شود.
  • با توجه به اینکه تقریباً منشاء تمام cffDNA موجود در خون مادر سلولهای جفت است و نه جنین، در صورت وجود موزائیسم جفتی که حالتی نسبتاً شایع است و در ۱ تا ۲ درصد از بارداری ها وجود دارد، امکان کسب نتیجۀ مثبت کاذب وجود خواهد داشت. این همان مشکلی است که در CVS وجود دارد و در صورت کسب نتیجۀ مثبت برای تایید تشخیص نیاز به آمنیوسنتز می باشد.

غربالگرى ناقلی:

روشی جدید برای پیشگیری از بروز بیماریهای ناشی از ازدواجهای خویشاوندی، پیش از اقدام به بارداری است.

این آزمایش به این منظور انجام می شود که مشخص شود شما و همسرتان ناقل یک ژن جهش یافتۀ مشترک – که می تواند منجر به ابتلای فرزند آیندۀ شما به یک بیماری وخیم ژنتیکی شود- هستید یا خیر.

در این آزمایش حدود ۱۰۰ بیماری شایع ژنتیکی نظیر ناشنوایی ارثی، فیبروز کیستیک، تالاسمی، بیماری تای ساکس و … مورد بررسی قرار می گیرد. برخی از این بیماری ها نادرند؛ اما مطالعات نشان داده است که حدود ۲۴% از افراد آزمایش شونده، حداقل در مورد یکی از این بیماری ها ناقل هستند و متوسط احتمال ابتلای یک نوزاد به یکی از این بیماریها، بیش از احتمال ابتلا به “سندرم داون” یا “نقص لولۀ عصبی باز” می باشد که بطور روتین درغربالگریهای حین بارداری در تمام مادران دیده میشود.

مانبع:soroush-sonography.ir-homeca.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *