آزمایش اوریک اسید

⇐معرفی تست Uric Acid:

اسید اوریک در بدن ، حاصل تجزیه پورین‌های موجود در رژیم غذایی به ویژه غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و همچنین حبوبات است. اسید اوریک در غذاهای غنی از هسته‌های سلولی (کبد، قلب و کلیه‌ها) بیشتر یافت می‌شود، بنابراین در افرادی با رژیم غذایی عمدتاً گیاهی سطح اسید اوریک سرم پایین است. اسید اوریک در کبد نیز تولید می‌شود. سرعت تولید کبدی و سرعت دفع کلیوی آن تعیین کننده‌ی غلظت خونی اسید اوریک می‌باشند. دفع اسید اوریک بدن از طریق ادرار (۷۰%) و مدفوع (۳۰%) صورت می‌گیرد. اسید اوریک نیز مانند ویتامین C جزء مواد آنتی اکسیدان محسوب شده و می‌توان گفت که حدود نیمی از ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسمای انسان را شامل می‌شود. سطوح غیرطبیعی (بالا یا پایین) اوریک اسید اثرات منفی برای سلامتی در پی خواهد داشت. در این وضعیت باید آزمایش اسید اوریک انجام داد.

سطح اوریک اسید بالا ، هیپراوریسمی (Hyperuricemia) نام دارد. بالا بودن میزان آن در بدن خطرناک و سبب بروز بیماری هایی مانند نقرس، سنگ کلیه و دیابت خواهد شد. نقرس نوعی آرتریت است که بر اثر تجمع زیاد اسید اوریک uric acid در بدن ایجاد شده و باعث تورم مفاصل، به ویژه در پا و انگشتان بزرگ پا می‌شود. پیک شیوع این بیماری در میانسالی و در مردان است. یکی دیگر از علل هایپراوریسمی، افزایش مرگ سلولی در اثر سرطان یا درمان سرطان است. این می تواند منجر به تجمع اسید اوریک در بدن شود.همچنین در برخی موارد نادر میزان اوریک اسید در بدن بسیار پایین است. این وضعیت هیپواورسیمی (Hypouricemia)  نامیده می‌شود. هیپواوریسمی در نتیجه مصرف داروهای خاص یا ابتلا به بیماری زمینه‌ای مانند نئوپلازی یا دیابت رخ می‌دهد. همچنین ممکن است مقدار کمی اسید اوریک در خون شما وجود داشته باشد، که نشانه بیماری کبد یا کلیه است. اسید اوریک بسیار کم ممکن است یکی از علائم سندرم فانکونی باشد ، اختلال لوله های کلیه که مانع جذب موادی مانند گلوکز و اسید اوریک می شود. سپس این مواد به جای آن در ادرار منتقل می شوند.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

پزشکان برای بررسی موارد زیر این آزمایش را تجویز می‌کنند:

تشخیص و کنترل بیماری نقرس

بررسی غلظت اوریک اسید در بیماران سرطانی تحت درمان (شیمی درمانی یا پرتودرمانی)

بررسی آسیب‌های کلیه

علت تشکیل سنگ کلیه به طور مداوم

پیش‌بینی ابتلا به پره‌اکلامپسی (فشار خون بالا) در زنان باردار

در موارد زیر ممکن است به آزمایش اسید اوریک نیاز داشته باشید:

درد یا تورم مفصل که ممکن است به دلیل نقرس باشد.

در حال شیمی‌درمانی هستید.

در شرف شیمی‌درمانی هستید.

به طور مکرر به سنگ کلیه دچار می‌شوید.

مبتلا به نقرس هستید.

پرتودرمانی انجام می‌دهید.

باردار باشید.

Gout disease

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

در موارد زیر آزمایش اسید اوریک انجام می شود:

  • هنگامی که درد مفاصل یا علائم دیگری وجود دارد که پزشک مشکوک به نقرس است
  • بیماران تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی
  • افراد دارای سنگ کلیه مکرر
  • بیماران نقرسی که در آنها خطر تشکیل سنگ کلیه وجود دارد

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

ادرار راندوم و ادرار 24 ساعته جهت بررسی اسید اوریک

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

نمونه خون، ادرار، مایعات بدن از جمله مایع مغزی نخاعی و یا مایع مفصلی

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

معمولاً قبل از انجام این تست نیاز به رعایت شرایط خاصی نیست ولی رعایت شرایط ناشتایی بهتر می باشد.

⇐افزایش میزان  Uric Acid در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

قرس، افزایش بلع پورین ها، نقص ژنتیکی در متابولیسم پورین، سرطان متاستاتیک، مالتیپل میلوما، لوسمی، همولیز، شیمی درمانی

⇐کاهش میزان Uric Acidدر شرایط زیر مشاهده می‌شود:

بیماری ویلسون، سندروم فانکونی، مسمومیت با سرب.

⇐علائم افزایش Uric Acid چیست؟

درد و / یا تورم در مفاصل ، به ویژه در انگشت شست پا ، مچ پا یا زانو

  • پوست مایل به قرمز و براق در اطراف مفاصل
  • درزهایی که هنگام لمس احساس گرما می کنند

⇐علائم کاهش Uric Acid خون چیست؟

پایین بودن مقدار اسید اوریک معمولا به دلیل وجود برخی بیماری‌های ژنتیکی و مشکلات سلامتی نادر ایجاد می‌شود. پایین بودن اسید اوریک خون معمولا علائم عمومی زیر را به دنبال دارد:

پر ادراری

عطش

کم آب شدن بدن

سوزن سوزن شدن پا

گرفتگی عضلات

یبوست

خشکی پوست بدن

درد شکم

استفراق

ضعف و خستگی

کاهش وزن

⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهشUric Acidچیست؟

سرشار از مواد معدنی، ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها و همچنین فیبر و پروتئین است. کنگر فرنگی خاصیت دیورتیک دارد و به همین دلیل سبب دفع اسید اولیک و سایر سموم از طریق ادرار می شود.
پیاز

برای درمان انواع بیماری ها می توان به آن اعتماد کرد ضمن این که یک گزینه غذایی عالی برای کاهش اسید اوریک خون است.

مکمل های ویتامین سی

ویتامین سی می تواند به کاهش سطح اسید اوریک در خون کمک کند. بنابراین، درباره مصرف مکمل ویتامین سی با پزشک خودتان مشورت کنید و در صورت امکان، میزان مصرف این مکمل را به ۵۰۰ میلی گرم در روز برسانید.

آب

نوشیدن آب به مقدار ۲ تا ۴ لیتر (۸ تا ۱۶ لیوان) در روز، باعث می شود اسید اوریک بیشتری از کلیه ها دفع شود. (حتما ۱ لیوان آب، قبل از خواب بنوشید زیر این کار به کم شدن اسید اوریک کمک می کند.) دقت کنید منظور نوشیدن آب است نه هر نوشیدنی دیگری.

 

سیب

زمانی که از انباشت بیش از حد اسید اوریک در خون رنج می برید، مصرف این میوه را فراموش نکنید. مصرف سیب منجر به از بین بردن تمام سموم اضافی از بدن می شود. علاوه بر این، سرکه سیب سم زدای طبیعی است، و به حذف مواد زائد مانند اسید اوریک بدن کمک می کند.

آب لیمو

خاصیت قلیایی دارد و منجر به خنثی شدن اسید اوریک خون می وشد. ویتامین سی موجود در آن نیز منجر به دفع اسید اوریک می شود. صبح ها با معده خالی یک لیوان آب گرم را به همراه لیمو بنوشید و برای چند هفته این کار را تکرار کنید تا شاهد کاهش اسید اوریک خون باشید.

روغن زیتون

انتخاب روغن زیتون به جای روغن نباتی و یا کره نقش مهمی در کاهش اسید اوریک خون دارد. روغن زیتون سرشار از ویتامین ای و آنتی اکسیدان ها است و در کاهش التهاب بدن نیز نقش دارد.

شیر کم چرب

این نوع شیر سبب کاهش جذب مجدد اسیداوریک و از بین رفتن آن از طریق کلیه ها می شود. نوشیدن ۱ تا ۵ فنجان شیر کم چرب در روز توصیه می شود. شما همچنین می توانید به جای شیر از ماست و سایر محصولات لبنی کم چرب استفاده کنید.

آب سبزیجات تیره رنگ

خاصیت قلیایی دارد و غنی از ویتامین سی، کلروفیل، و مواد شیمیایی گیاهی است که منجر به سم زدایی از بدن می شود. آب سبزیجات تیره رنگ منبع خوب پروتئین و اسیدهای آمینه است که مصرف آن با لیمو منجر به کاهش اسید اوریک بدن می شود

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

استرس ممکن است اسید اوریک خون را افزایش دهد. استفاده اخیر مواد حاجب رادیولوژی ممکن است غلظت اسید اوریک خون را در خون افزایش و در ادرار کاهش دهد.

  • داروهایی که می توانند میزان اسید اوریک خون را افزایش دهند عبارتند از: آسپیرین (دوز پایین)، سیسپلاتین، دیورتیک ها، لوودوپا، تئوفیلین.
  • داروهایی که می توانند میزان اسید اوریک خون را کاهش دهند عبارتند از: آلوپورینول، آسپیرین (دوز بالا)، کلوفیبرات، وارفارین، گایافنزین، مانیتول.

منابع:farvardin-lab.com-vahidlab.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *