آزمایش HPV
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsen⇐معرفی تست HPV:
اچ پی وی (HPV) سرواژه ویروس پاپیلوم انسانی است. ویروسهای پاپیلوم فقط با اتصال به سلولهای خاصی به نام سلولهای مخاطی سنگفرشی میتوانند زنده بمانند. تست HPV وجود این ویروس را مشخص میکند که عامل ایجاد زگیل تناسلی، سلولهای غیرطبیعی دهانه رحم یا سرطان دهانه رحم است.
راههای انتقال HPV تناسلی
ویروس پاپیلوم انسانی تناسلی (HPV) عموماً از راه تماس مستقیم پوستی از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی منتقل میشود. این ویروس از راه خون یا مایعات بدن منتشر نمیشود. انتقال از مادر به نوزاد در زمان زایمان نادر است، اما احتمال آن وجود دارد. چنانچه ویروس به نوزاد منتقل شود، زگیلهایی در لولههای تنفسی نوزاد (نای و نایچه) و ریهها ایجاد میشود و عارضه پاپیلوماتوز تنفسی بروز مییابد. این ویروس میتواند در تارهای صوتی نیز رشد کند و عارضه پاپیلوماتوز حنجرهای را ایجاد کند. هر دو این عفونتها مشکلاتی مرگبار هستند و جان نوزاد را به خطر میاندازند. درهر حال ویروس اچ پی وی از راههای زیر منتقل نمیشود:
- صندلی توالت
- بغل کردن یا دست بیمار را نگه داشتن
- شنا کردن در استخر یا استفاده از وان
- سابقه خانوادگی (وراثت)
- سهیم شدن در غذا یا استفاده اشتراکی از وسایل غذاخوری
- تمیز نبودن
⇐این تست چه زمانی درخواست میشود؟
- غیرطبیعی بودن تست پاپ اسمیر و مشاهده سلولهای سنگفرشی غیرطبیعی با ماهیت نامشخص (ASCUS)
- 30 سال یا بیشتر سن داشتن بیمار
علائم ویروس HPV دهانی
بسیاری از افراد مبتلا به اچ پی وی بدون علامت خاص و یا با علائم بسیار خفیف هستند. علائمی مثل درد و خارش، خونریزی و زگیل تناسلی، در دو نمونه HPV6 و HPV11 رایج است. نوع 16 و 18 بدون علامت هستند و منجر به سرطان میشوند که توسط آزمایش HPV در زنان تشخیص داده میشود.
نوعی از این ویروس به اچ پی وی دهانی نیز شناخته میشود و در صورت بروز، نیاز به آزمایش hpv دهانی یا تست HPV گلو داشته و میتواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:
درد گوش مداوم، احساس کوفتگی ،گلو درد پیوسته و درد حین بلع غذا، تورم در غدد لنفاوی، کاهش وزن غیر طبیعی، سرفه خونی، نمایان شدن توده روی گونه ها، رشد توده بر روی گردن، صدا گرفتگی.
انجام آزمایش تایپینگ HPV در صورت وجود هرکدام از عوامل گفته شده ضروری خواهد بود.
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
مناطق نمونه برداری HPV در مردان
1- سطح آلت تناسلی (penile surface)
2- حفره حشفی یا حفره پوستی نزدیک به سر آلت (the glans / coronal sulcus=Preputial cavity)
3- ختنه گاه (Glans) و یا همان پوست ختنه گاه (prepuce)
4- کیسه بیضه (Scrotum)
5- ترشحات مجرا (Urethra)
6- مایع منی
7- ادرار
8- پوست دور مقعد
9- کانال مقعد (1و7).
برای آزمایش HPV باید ناشتا بود؟
خیر تست HPV در زنان معمولا بدون نیاز به آمادگی انجام میشود، اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که تست HPV و پاپ اسمیر بصورت همزمان گرفته میشود و باید مراقبت های قبل از تست پاپ را رعایت کنید.
آمادگی تست hpv در زنان شامل 3 مورد است:
• دو روز پیش از آزمایش از داروهای واژینال شامل کرمها و فومها یا ژلها استفاده نکرده و از دوش گرفتن اجتناب کنید.
• 2 روز قبل آزمایش رابطه جنسی نداشته باشید.
• سعی کنید آزمایش خود را در طول دوران قاعدگی انجام ندهید.
⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
آزمایش HPV به هیچ آمادگی خاصی نیاز ندارد. با این حال چون تست HPV و آزمایش پاپ اسمیر غالباً همزمان انجام میشود، بهتر است توصیههای زیر را برای دقیقتر ساختن هر دو آزمایش رعایت کرد:
خودداری از مقاربت، دوش واژن یا مصرف داروهای واژینال یا ژلها، کرمها یا کف منیکش به مدت دو روز قبل از آزمایش
انجام ندادن آزمایش در دوره قاعدگی، البته آزمایش هنگام عادت ماهانه قابل انجام است، اما خارج از این دوره نمونه سلولی بهتری جمعآوری میشود.
نتایج:
آزمایش HPV مثبت: مثبت بودن آزمایش به معنی وجود نوعی از HPV با خطر بالا است که مرتبط با سرطان دهانه رحم دانسته میشود.
البته نتیجه مثبت دلیل ابتلا به سرطان نیست، اما نشانه هشداری است که از احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در آینده خبر میدهد. پزشک احتمالاً دستور میدهد که آزمایش ظرف یک سال تکرار شود تا مشخص شود که آیا عفونت از بین رفته یا نشانههای سرطان دهانه رحم وجود دارد یا خیر.
آزمایش HPV منفی: منفی بودن نتیجه آزمایش به این معنا است که هیچ نوع ویروس اچ پی وی که عامل سرطان دهانه رحم باشد در نمونه وجود نداشته است.
آیا HPV قابل درمان است؟
خود ویروس قابل درمان نیست، اما عفونتهای تناسلی حاصل از آن به کمک سیستم ایمنی بدن برطرف میشود.اگر چه خود ویروس درمان ناپذیر است، اما تغییرات سلولی حاصل از عفونت HPV برای مثال زگیل تناسلی را میتوان درمان کرد. تغییرات سلولی پیش سرطانی ناشی از اچ پی وی یافته شده در تست پاپ اسمیر نیز قابل درمان است. سرطانهای ناحیه تناسلی، مقعد، سر و گردن و دهانه رحم نیز خوشبختانه درمان میشود.
پیشگیری از ویروس تناسلی HPV
عدم تماس ناحیههایی از بدن، مانند دهان، مقعد و ناحیه تناسلی که ممکن است با ویروس تناسلی پاپیلومای انسانی (HPV) منتقل شده از فرد دیگر آلوده شود، تنها راه پیشگیری از این ویروس است. به عبارت دیگر باید از رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با افراد مبتلا خودداری کرد و اجازه نداد تماس پوستی با این ناحیهها ایجاد شود. واکسن HPV از آلودگی به ویروسهای HPV عامل سرطان و زگیل تناسلی جلوگیری میکند.
اطلاع از این که چه فردی مبتلا به HPV است، معمولاً ممکن نیست و این عفونت ویروسی آنقدر شایع است که حتی رعایت این اقدامهای پیشگیرانه نیز ایمنی در برابر آن را تضمین نمیکند. با این حال حداقل میتوان با رعایت چنین نکاتی کمتر در معرض ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی قرار گرفت.
علائم:
در بیشتر موارد ، سیستم ایمنی بدن شما قبل از ایجاد زگیل ، عفونت HPV را شکست می دهد. وقتی زگیل ها ظاهر می شوند ، بسته به نوع HPV ، از نظر ظاهری متفاوت هستند :
زگیل های تناسلی. این زگیل ها به شکل زخم های صاف ، برجستگی های کوچک گل کلمی یا برآمدگی های کوچک ساقه مانند ظاهر می شوند. در خانم ها ، زگیل های تناسلی عمدتاً روی فرج مشاهده می شوند اما می توانند در نزدیکی مقعد ، گردن رحم یا واژن نیز ایجاد شوند.
در مردان ، زگیل های تناسلی روی آلت تناسلی مردانه و کیسه بیضه یا اطراف مقعد ظاهر می شوند. زگیل های تناسلی به ندرت باعث ناراحتی یا درد می شوند ، هرچند ممکن است حس خارش یا حساسیت داشته باشند.
عوامل خطر HPV
عفونت های HPV شایع هستند. عوامل خطر عفونت HPV شامل موارد زیر هستند :
- تعداد شرکای جنسی: هرچه تعداد شریک جنسی شما بیشتر باشد احتمال ابتلا به عفونت HPV دستگاه تناسلی بیشتر میشود. داشتن رابطه جنسی با یک شریک که دارای چندین شریک جنسی میباشد نیز خطر را افزایش می دهد.
- سن: زگیل های رایج بیشتر در کودکان رخ می دهند. زگیل های تناسلی بیشتر در نوجوانان و جوانان رخ می دهند.
- سیستم ایمنی ضعیف شده: افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده است بیشتر در معرض خطر عفونت HPV هستند. سیستم ایمنی می تواند از طریق ایدز /HIV یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن که پس از پیوند عضو استفاده می شوند ، تضعیف شود.
- پوست آسیب دیده: نواحی از پوست که سوراخ یا باز شده اند بیشتر مستعد ابتلا به زگیل های رایج هستند.
- تماس فردی: لمس زگیل های یک شخص یا محافظت نکردن از خود قبل از تماس با سطوحی که در معرض HPV قرار گرفته اند – مانند حمام عمومی یا استخر – ممکن است خطر ابتلا به HPV را افزایش دهند.
واکسن های HPV
سه واکسن HPV توسط سازمان غذا و دارو تأیید شده اند. جدیدترین مورد گارداسیل 9 بود که برای محافظت در برابر سرطان گردن رحم و زگیل های تناسلی در افراد سنین 9 تا 45 ساله تأیید شده است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ، واکسیناسیون معمول HPV را برای دختران و پسران 11 و 12 ساله توصیه می کنند ، اگرچه ممکن است زودتر در سن 9 سالگی انجام شود. برای دختران و پسران ، ایده آل است که قبل از تماس جنسی و قرار گرفتن در معرض HPV ، واکسن را دریافت کنند. تحقیقات نشان داده اند که دریافت واکسن در سنین جوانی به شروع زود هنگام فعالیت جنسی ارتباطی ندارد. زمانی که شخصی به HPV آلوده شود ، واکسن ممکن است به اندازه پیش از عفونت مؤثر نباشد یا ممکن است کلا کار نکند. بعلاوه ، پاسخ به واکسن در سنین جوانتر نسبت به سنین مسن تر بهتر است.
اما اگر قبل از آلوده شدن به فرد واکسن زده شود ، می تواند از بیشتر موارد سرطان گردن رحم جلوگیری کند. اکنون مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه می کنند ، همه افراد 11 و 12 ساله به جای برنامه سه دوزه که قبلاً توصیه شده بود ، دو دوز واکسن HPV را حداقل به فاصله شش ماه از هم دریافت کنند. نوجوانان 9 و 10 ساله و نوجوانان 13 و 14 ساله نیز می توانند برنامه به روز شده دو دوزه واکسیناسیون را دریافت کنند. تحقیقات نشان داده اند که برنامه دو دوزه برای افراد زیر 15 سال موثر است. نوجوانان و جوانان که مجموعه واکسن ها را بعداً شروع می کنند ، در سنین 15 تا 26 سالگی ، باید سه دوز واکسن را دریافت کنند.
منابع:manalab.ir-mendel-lab.com
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.