آزمایش HPV

ویروس پاپیلومای انسانی HPV

⇐معرفی تست HPV:

اچ پی وی (HPV) سرواژه ویروس پاپیلوم انسانی است. ویروس‌های پاپیلوم فقط با اتصال به سلول‌های خاصی به نام سلول‌های مخاطی سنگفرشی می‌توانند زنده بمانند. تست HPV وجود این ویروس را مشخص می‌کند که عامل ایجاد زگیل تناسلی، سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم یا سرطان دهانه رحم است.

راه‌های انتقال HPV تناسلی

ویروس پاپیلوم انسانی تناسلی (HPV) عموماً از راه تماس مستقیم پوستی از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی منتقل می‌شود. این ویروس از راه خون یا مایعات بدن منتشر نمی‌شود. انتقال از مادر به نوزاد در زمان زایمان نادر است، اما احتمال آن وجود دارد. چنانچه ویروس به نوزاد منتقل شود، زگیل‌هایی در لوله‌های تنفسی نوزاد (نای و نایچه) و ریه‌ها ایجاد می‌شود و عارضه پاپیلوماتوز تنفسی بروز می‌یابد. این ویروس می‌تواند در تارهای صوتی نیز رشد کند و عارضه پاپیلوماتوز حنجره‌ای را ایجاد کند. هر دو این عفونت‌ها مشکلاتی مرگبار هستند و جان نوزاد را به خطر می‌اندازند. درهر حال ویروس اچ پی وی از راه‌های زیر منتقل نمی‌شود:

  • صندلی توالت
  • بغل کردن یا دست بیمار را نگه داشتن
  • شنا کردن در استخر یا استفاده از وان
  • سابقه خانوادگی (وراثت)
  • سهیم شدن در غذا یا استفاده اشتراکی از وسایل غذاخوری
  • تمیز نبودن

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

  • غیرطبیعی بودن تست پاپ اسمیر و مشاهده سلول‌های سنگفرشی غیرطبیعی با ماهیت نامشخص (ASCUS)
  • 30 سال یا بیشتر سن داشتن بیمار

    علائم ویروس HPV دهانی

    بسیاری از افراد مبتلا به اچ پی وی بدون علامت خاص و یا با علائم بسیار خفیف هستند. علائمی مثل درد و خارش، خونریزی و زگیل تناسلی، در دو نمونه HPV6 و HPV11 رایج است. نوع 16 و 18 بدون علامت هستند و منجر به سرطان میشوند که توسط آزمایش HPV در زنان تشخیص داده میشود.

    نوعی از این ویروس به اچ پی وی دهانی نیز شناخته میشود و در صورت بروز، نیاز به آزمایش hpv دهانی یا تست HPV گلو داشته و میتواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:

    درد گوش مداوم، احساس کوفتگی ،گلو درد پیوسته و درد حین بلع غذا، تورم در غدد لنفاوی، کاهش وزن غیر طبیعی، سرفه خونی، نمایان شدن توده روی گونه ها، رشد توده بر روی گردن، صدا گرفتگی.

    انجام آزمایش تایپینگ HPV در صورت وجود هرکدام از عوامل گفته شده ضروری خواهد بود.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

مناطق نمونه برداری HPV در مردان

1-    سطح آلت تناسلی (penile surface)

2-    حفره حشفی یا حفره پوستی نزدیک به سر آلت  (the glans / coronal sulcus=Preputial cavity)

3-    ختنه گاه (Glans)  و یا همان پوست ختنه گاه (prepuce)

4-    کیسه بیضه (Scrotum)

5-    ترشحات مجرا (Urethra)

6-    مایع منی

7-    ادرار

8-    پوست دور مقعد

9-    کانال مقعد (1و7).

برای آزمایش HPV باید ناشتا بود؟ 

خیر تست HPV در زنان معمولا بدون نیاز به آمادگی انجام میشود، اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که تست HPV و پاپ اسمیر بصورت همزمان گرفته میشود و باید مراقبت های قبل از تست پاپ را رعایت کنید.

آمادگی تست hpv در زنان شامل 3 مورد است:

• دو روز پیش از آزمایش از داروهای واژینال شامل کرم‌ها و فوم‌ها یا ژل‌ها استفاده نکرده و از دوش گرفتن اجتناب کنید.

• 2 روز قبل آزمایش رابطه جنسی نداشته باشید.

• سعی کنید آزمایش خود را در طول دوران قاعدگی انجام ندهید.

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

آزمایش HPV به هیچ آمادگی خاصی نیاز ندارد. با این حال چون تست HPV و آزمایش پاپ اسمیر غالباً همزمان انجام می‌شود، بهتر است توصیه‌های زیر را برای دقیق‌تر ساختن هر دو آزمایش رعایت کرد:

خودداری از مقاربت، دوش واژن یا مصرف داروهای واژینال یا ژل‌ها، کرم‌ها یا کف منی‌کش به مدت دو روز قبل از آزمایش

انجام ندادن آزمایش در دوره قاعدگی، البته آزمایش هنگام عادت ماهانه قابل انجام است، اما خارج از این دوره نمونه سلولی بهتری جمع‌آوری می‌شود.

نتایج:

آزمایش HPV مثبت: مثبت بودن آزمایش به معنی وجود نوعی از HPV با خطر بالا است که مرتبط با سرطان دهانه رحم دانسته می‌شود.

البته نتیجه مثبت دلیل ابتلا به سرطان نیست، اما نشانه هشداری است که از احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در آینده خبر می‌دهد. پزشک احتمالاً دستور می‌دهد که آزمایش ظرف یک سال تکرار شود تا مشخص شود که آیا عفونت از بین رفته یا نشانه‌های سرطان دهانه رحم وجود دارد یا خیر.

آزمایش HPV منفی: منفی بودن نتیجه آزمایش به این معنا است که هیچ نوع ویروس اچ پی وی که عامل سرطان دهانه رحم باشد در نمونه وجود نداشته است.

آیا HPV قابل درمان است؟

خود ویروس قابل درمان نیست، اما عفونت‌های تناسلی حاصل از آن به کمک سیستم ایمنی بدن برطرف می‌شود.اگر چه خود ویروس درمان ناپذیر است، اما تغییرات سلولی حاصل از عفونت HPV برای مثال زگیل تناسلی را می‌توان درمان کرد. تغییرات سلولی پیش سرطانی ناشی از اچ پی وی یافته شده در تست پاپ اسمیر نیز قابل درمان است. سرطان‌های ناحیه تناسلی، مقعد، سر و گردن و دهانه رحم نیز خوشبختانه درمان می‌شود.

پیشگیری از ویروس تناسلی HPV

عدم تماس ناحیه‌هایی از بدن، مانند دهان، مقعد و ناحیه تناسلی که ممکن است با ویروس تناسلی پاپیلومای انسانی (HPV) منتقل شده از فرد دیگر آلوده شود، تنها راه پیشگیری از این ویروس است. به عبارت دیگر باید از رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با افراد مبتلا خودداری کرد و اجازه نداد تماس پوستی با این ناحیه‌ها ایجاد شود. واکسن HPV از آلودگی به ویروس‌های HPV عامل سرطان و زگیل تناسلی جلوگیری می‌کند.

اطلاع از این که چه فردی مبتلا به HPV است، معمولاً ممکن نیست و این عفونت ویروسی آن‌قدر شایع است که حتی رعایت این اقدام‌های پیشگیرانه نیز ایمنی در برابر آن را تضمین نمی‌کند. با این حال حداقل می‌توان با رعایت چنین نکاتی کمتر در معرض ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی قرار گرفت.

سرطان دهانه رحم

علائم:

در بیشتر موارد ، سیستم ایمنی بدن شما قبل از ایجاد زگیل ، عفونت HPV را شکست می دهد. وقتی زگیل ها ظاهر می شوند ، بسته به نوع HPV ، از نظر ظاهری متفاوت هستند :

زگیل های تناسلی. این زگیل ها به شکل زخم های صاف ، برجستگی های کوچک گل کلمی یا برآمدگی های کوچک ساقه مانند ظاهر می شوند. در خانم ها ، زگیل های تناسلی عمدتاً روی فرج مشاهده می شوند اما می توانند در نزدیکی مقعد ، گردن رحم یا واژن نیز ایجاد شوند.

در مردان ، زگیل های تناسلی روی آلت تناسلی مردانه و کیسه بیضه یا اطراف مقعد ظاهر می شوند. زگیل های تناسلی به ندرت باعث ناراحتی یا درد می شوند ، هرچند ممکن است حس خارش یا حساسیت داشته باشند.

 

عوامل خطر HPV

عفونت های HPV شایع هستند. عوامل خطر عفونت HPV شامل موارد زیر هستند :

  • تعداد شرکای جنسی: هرچه تعداد شریک جنسی شما بیشتر باشد احتمال ابتلا به عفونت HPV دستگاه تناسلی بیشتر میشود. داشتن رابطه جنسی با یک شریک که دارای چندین شریک جنسی میباشد نیز خطر را افزایش می دهد.
  • سن: زگیل های رایج بیشتر در کودکان رخ می دهند. زگیل های تناسلی بیشتر در نوجوانان و جوانان رخ می دهند.
  • سیستم ایمنی ضعیف شده: افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده است بیشتر در معرض خطر عفونت HPV هستند. سیستم ایمنی می تواند از طریق ایدز /HIV  یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن که پس از پیوند عضو استفاده می شوند ، تضعیف شود.
  • پوست آسیب دیده: نواحی از پوست که سوراخ یا باز شده اند بیشتر مستعد ابتلا به زگیل های رایج هستند.
  • تماس فردی: لمس زگیل های یک شخص یا محافظت نکردن از خود قبل از تماس با سطوحی که در معرض HPV قرار گرفته اند – مانند حمام عمومی یا استخر – ممکن است خطر ابتلا به HPV را افزایش دهند.

واکسن های HPV

واکسن hpv

سه واکسن HPV توسط سازمان غذا و دارو تأیید شده اند. جدیدترین مورد گارداسیل 9  بود که برای محافظت در برابر سرطان گردن رحم و زگیل های تناسلی در افراد سنین 9 تا 45 ساله تأیید شده است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ،  واکسیناسیون معمول HPV را برای دختران و پسران 11 و 12 ساله توصیه می کنند ، اگرچه ممکن است زودتر در سن 9 سالگی انجام شود. برای دختران و پسران ، ایده آل است که قبل از تماس جنسی و قرار گرفتن در معرض HPV ، واکسن را دریافت کنند. تحقیقات نشان داده اند که دریافت واکسن در سنین جوانی به شروع زود هنگام فعالیت جنسی ارتباطی ندارد. زمانی که شخصی به HPV آلوده شود ، واکسن ممکن است به اندازه پیش از عفونت مؤثر نباشد یا ممکن است کلا کار نکند. بعلاوه ، پاسخ به واکسن در سنین جوانتر نسبت به سنین مسن تر بهتر است.

اما اگر قبل از آلوده شدن به فرد واکسن زده شود ، می تواند از بیشتر موارد سرطان گردن رحم جلوگیری کند. اکنون مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه می کنند ، همه افراد 11 و 12 ساله به جای برنامه سه دوزه که قبلاً توصیه شده بود ، دو دوز واکسن HPV را حداقل به فاصله شش ماه از هم دریافت کنند. نوجوانان 9 و 10 ساله و نوجوانان 13 و 14 ساله نیز می توانند برنامه به روز شده دو دوزه واکسیناسیون را دریافت کنند. تحقیقات نشان داده اند که برنامه دو دوزه برای افراد زیر 15 سال موثر است. نوجوانان و جوانان که مجموعه واکسن ها را بعداً شروع می کنند ، در سنین 15 تا 26 سالگی ، باید سه دوز واکسن را دریافت کنند.

منابع:manalab.ir-mendel-lab.com

 

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش FOB

⇐معرفی تست خون مخفی در مدفوع:

آزمایش خون مخفی  در مدفوع (FOB) یک تست آزمایشگاهی که به منظور بررسی و آنالیز  نمونه‌های مدفوع از نظر وجود خون مخفی (پنهان) استفاده می‌شود.خون مخفی در مدفوع ممکن است نشان دهنده سرطان روده بزرگ و یا وجود پولیپ در روده بزرگ یا راست روده باشد – البته همه سرطان ها یا پولیپ ها خون‌ریزی ندارند.به طور معمول، خون در مقادیر کم وارد مدفوع شده، و فقط از طریق مواد شیمیایی مورد استفاده در آزمایش FOB قابل تشخیص است.اگر خون پنهان داخل مدفوع از طریق این آزمایش تشخیص داده شود، ممکن است آزمایش‌های تکمیلی برای تعیین منبع خون ریزی مورد نیاز باشد. FOB فقط می‌تواند وجود یا عدم وجود خون را تشخیص داده و نمی‌تواند تعیین کند که چه چیزی باعث خون‌ریزی شده است.در صورت داشتن علائم سرطان روده بزرگ، آزمایش خون مخفی مدفوع توصیه نمی شود. اگر فرد متوجه خون درون مدفوع شد، یا اگر دچار درد شکم یا تغییر در عادات روده خود شد، باید حتما به پزشک مراجعه کند.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

آزمایش خون پنهان در مدفوع یکی از راه‌های انتخابی جهت غربالگری سرطان کلون (روده بزرگ) در افرادی است که در معرض خطر ابتلای متوسط به این بیماری هستند و یا اینکه هیچ علائمی ندارند.  آزمایش FOB در این افراد معمولا به صورت سالانه تکرار می‌شود.

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

آزمايش خون مخفی، یک آزمایش غربالگری برای سرطان کولورکتال است. به همين دلیل انجام آزمايش خون مخفی براي افراد بالاي 50 سال توسیه شده است که به طور ساليانه انجام شود. بعلاوه اين آزمايش در دوره های 5 سال به همراه سيگموئيدوسکوپي جهت تشخيص سرطان سرطان روده بزرگ و يا پوليپ انجام می شود.

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

FOBT :این تست همانندFIT حضور خون مخفی در مدفوع را تایید می‌کند.
اختصاصیت و حساسیت این تست از FIT کمتر است و با انجام آن نمی‌توان اغلب سرطان‌های دستگاه گوارش را غربالگری کرد. در این روش نیاز به محدودیت غذایی و دارویی قبل از انجام آزمایش است. FOBT اغلب چند نوبت نمونه نیاز دارد ولی در  FIT با یک نوبت جمع آوری نمونه، تشخیص انجام می‌پذیرد.
HemoQuant, Feces  :این تست کمی، برای تشخیص خونریزی‌های دستگاه گوارش در افراد مبتلا به آنمی فقر آهن بسیار مناسب است. با استفاده از تست FIT تشخیص خونریزی در قسمت‌های فوقانی دستگاه گوارش امکان پذیر نیست. HemoQuant خونریزی در هر منطقه‌ای از دستگاه گوارش را تشخیص می‌دهد. این تست با استفاده از یک روش فلورومتری  حساس، هر نوع هموگلوبین یا پرفورین حاصل از هم را در نمونه مدفوع به صورت کمی اندازه‌گیری می‌کند.
DNA-FIT: این آزمایش خون مخفی به همراه برخی تغییرات ژنتیکی در سلول‌های سرطانی که به مدفوع رسیده است را تشخیص می‌دهد. این آزمون دارای معایبی نسبت به آزمایش‌های توصیه شده مانند کولونوسکوپی و FIT سالانه است.
CBC :یک آزمایش کلی برای شمارش تعداد سلول‌های خونی در شرایط خونریزی است.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

مدفوع

 

آزمایش FOB بهتر است در 3 نوبت انجام شود، به این دلیل که خون‌ریزی حاصل از سرطان‌ها و پولیپ ها متناوب است و ممکن است تنها در یکی از نمونه ها خون مشاهده شود.

برای انجام آزمایش FOB باید نکات زیر رعایت شود:

48 تا ۷۲ ساعت پیش از زمان آزمایش در طی دوره جمع آوری نمونه مدفوع از خوردن گوشت قرمز، شلغم، کلم و تربچه خودداری نمایید.
حداقل 48 ساعت پیش از انجام آزمایش از مصرف دارو‌های سالیسیلات مانند آسپرین، سایر دارو‌های ضد‌التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ایندومتاسین، دیکلوفناک سدیم، دارو‌های استروئیدی، کلشی سین، ویتامین C، آنتی اسید ها، ترکیبات آهن دار، ترکیبات ید‌دار، دیورتیک‌های تیازیدی و رزرپین اجتناب کنید. در غیر این صورت، به آزمایشگاه اطلاع دهید.
در صورت خون‌ریزی از لثه در حین تمیز کردن دهان و دندان در طی ۴۸ ساعت پیش از انجام آزمایش از مسواک زدن و کشدن نخ دندان خودداری کنید.
خانم‌هایی که عادت ماهیانه هستند، تا ۳ روز پس از پایان دوره، از انجام این آزمایش خودداری نمایند.
چنانچه به بواسیر یا شقاق مبتلا هستید و خون ریزی واضحی از این ضایعات مشاهده می‌گردد، پیش از انجام آزمایش به آزمایشگاه اطلاع دهید.

به طور کلی دو نوع از آزمایش برای بررسی خون مخفی در مدفوع وجود دارد:

تست شیمیایی یا آزمایش خون پنهان در مدفوع گایاک (gFOBT) : برای آزمایش شیمیایی، از محلولی حاوی ماده شیمیایی گایاک و یک ماده شیمیایی اکسید کننده استفاده می‌شود. اگر خون در نمونه مدفوع وجود داشته باشد، مخلوط شدن محلول با خون باعث می شود که گایاک به وضوح آبی رنگ شود. رنگ آبی در اثر برهمکنش قسمت هِم مولکول هموگلوبین، مولکول حامل اکسیژن در گلبول‌های قرمز و گایاک ایجاد می‌شود.
تست ایمونولوژیکی :برای تست ایمونولوژیک، نمونه‌ای از مدفوع با محلولی که حاوی آنتی‌بادی گلوبولین، بخشی از مولکول هموگلوبین، است مخلوط می‌شود. آنتی بادی با تکه‌ای فلز ترکیب می‌شود. زمانیکه کمپلکس آنتی بادی/ فلز به گلوبولین متصل می‌شود، کمپلکس آنتی بادی، فلز، گلوبولین به صورت خطی برای روی نوار تست پدیدار می‌شود.
Fecal Immunochemical Test(FIT):
FIT حضور خون مخفی در نمونه مدفوع را تایید می‌کند.
برای افرادی که خطر ابتلا متوسط سرطان کولورکتال دارند FIT   روش اصلی غرباگری است.
علائمی که منجر به درخواست تست FIT  می شود :
اگر فردی با علائم مانند خستگی، سطح پایین هموگلوبین و هماتوکریت و مدفوع تیره به مرکز درمانی مراجعه کند، پزشک معالج برای تشخیص آنمی و خون‌ریزی در دستگاه گوارش FIT درخواست می‌کند FIT.برای تشخیص خونریزی در قسمت‌های تحتانی دستگاه گوارش ارزش زیادی دارد .

– برای غربالگری سرطان کولورکتال در افراد با خطر ابتلا متوسط در سن 50 تا75 سالگی، FIT درخواست می‌شود.

– پزشک معالج برای تشخیص آنمی ناشناخته ناشی از خونریزی در دستگاه گوارش، FIT درخواست می‌کند.

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

 

غذاهای مختلف، مکمل‌های غذایی و داروها می‌توانند نتایج آزمایش‌های خون مخفی مدفوع را تحت تأثیر قرار دهند – یا حتی باعث بروز نتیجه  مثبت کاذب یا منفی کاذب شود. ممکن است پزشک از شما بخواهد از برخی غذاها یا داروها اجتناب کنید. برای اطمینان از نتایج دقیق آزمایش، دستورالعمل های آزمایشگاه را به دقت مطالعه کنید.
حدود سه روز قبل از آزمایش، پزشک ممکن است از شما بخواهد که از موارد زیر اجتناب کنید:
• برخی از میوه ها و سبزیجات، از جمله کلم بروکلی و شلغم
• گوشت قرمز
• مکمل های ویتامین C
• مسکن‌های درد، مانند آسپرین و ایبوپروفن (ادویل، موترینIB ، سایرین)

⇐افزایش میزان خون مخفی در مدفوع در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

سرطان کولورکتال  (CRC)
پولیپ
هموروئید
یوترتیکولوز
کولیت       

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

 

در افراد مبتلا به هموگلوبینوپاتی(مانند بیماری سلول داسی شکل) نتیجه آزمایش خون مخفی در مدفوع به صورت کاذب مثبت می‌شود.
بیماران سرطانی داروهایی مصرف می کنند که منجر به مثبت شدن(کاذب) تست می شود .
یک نتیجه مثبت نیاز به پیگیری دارد که معمولاً شامل تصویر برداری مستقیم از روده بزرگ و راست روده است.
معمولا کولونوسکوپی توصیه می شود زیرا با بررسی کولون باعث حذف هر گونه پولیپ پیش سرطانی و مناطق سرطانی می‌شود.

منابع:nobellab.com-drsharifi-lab.com

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش calcitonin

⇐معرفی تست کلسیتونین:

کلسی تونین به عنوان شاخص توموری ارزیابی مبتلایان به سرطان مدولای تیروئید به کار می رود. افزایش سطح کلسی تونین، پیشرفت بیماری را هشدار می دهد و کاهش سطح آن نشاندهنده پس روی تومور است. در هیپر پلازی سلول C نیز افزایش سطح کلسی تونین مشاهده می شود. افزایش سطح کلسی تونین در مبتلایان به سرطان ریه، پستان و لوزالمعده به دلیل ترشح نابجای کلسی تونین  ممکن است مشاهده شود.

 

⇐هدف از انجام تست چیست؟

کلسی تونین، هورمون پلی پپتیدی است که توسط سلول هایc(پارافولیکولی)غده تیروئید ترشح شده و برداشت کلسیم از استخوان ها را با تنظیم تعداد و فعالیت استئوبلاست ها مهار میکند.کلسی تونین در پاسخ مستقیم به سطوح بالای کلسیم خون ترشح می‌شود و به جلوگیری از تغییرات ناگهانی در سطح کلسیم و از دست دادن بیش از حد کلسیم کمک میکند. با این حال، در مقایسه با هورمون پاراتیروئید و 1،25-دی هیدروکسی ویتامین D، نقش کلسی تونین در تنظیم کلسیم سرم در انسان ناچیز است. بنابراین اندازه گیری سطح کلسی تونین سرم در تشخیص اختلالات هموستاز کلسیم مفید نیست.

تومورهای بدخیم ناشی از سلول های C تیروئید (کارسینوم مدولاری تیروئید: MTC) معمولاً سطوح بالایی از کلسی تونین را تولید می کنند. MTC یک تومور بدخیم تیروئید غیرشایع است که کمتر از 5 درصد از کل بدخیمی های تیروئید را شامل می شود. تقریباً 25٪ از این موارد، موارد خانوادگی هستند، که معمولاً به عنوان یک جزء از نئوپلازی غدد درون ریز ظاهر می شوند. MTC همچنین ممکن است در خانواده‌هایی بدون سایر اختلالات غدد درون ریز همراه با انتقال اتوزومال غالب رخ دهد که به آن کارسینوم مدولاری تیروئید خانوادگی (FMTC) می‌گویند.اندازه گیری کلسی تونین برای تشخیص کارسینوم مدولاری تیروئید(MTC)و بعد از عمل برای تشخیص عود یا متاستاز کارسینوم تیروئید استفاده می‌شود.این آزمایش برای اندازه گیری افزایش کلسی تونین پس از تحریک با کلسیم یا پنتاگاسترین انجام میشود.تشخیص زود هنگام کلسی تونین بالا منجر به تشخیص تومور قبل از گسترش سرطان میشود.(دو برابر شدن سطح سرمی با عود ارتباط دارد)

غلظت کلسی تونین سرم در نوزادان بالا است، به سرعت کاهش می یابد و از دوران کودکی تا بزرگسالی نسبتاً پایدار است. به طور کلی، غلظت سرمی کلسی تونین در مردان به دلیل توده سلول C بزرگتر بیشتر از زنان است. غلظت کلسی تونین سرم ممکن است در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی و سایر بیماری ها مانند هیپرپاراتیروئیدیسم، اختلالات لوسمی و اختلالات میلوپرولیفراتیو، سندرم زولینگر-الیسون، تیروئیدیت خودایمنی، سرطان های سلول کوچک و سلول بزرگ ریه، سرطان سینه و پروستات، ماستوسیتوز و انواع مختلف افزایش یابد.

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

  • کمک به تشخیص و پیگیری سرطان مدولاری تیروئید
  • کمک به ارزیابی نئوپلازی غدد درون ریز و کارسینوم مدولاری خانوادگی تیروئید

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

Ca, PTH, Vitamin D,T3, T4, TSH

نحوه اثرگذاری:

  • فعالیت پوکی استخوان که مسئول شکستن سلول های استخوان است را مهار می کند. هنگامی که استخوان شکسته می شود، کلسیم موجود در استخوان به جریان خون منتقل می شود؛ بنابراین، مهار پوکی استخوان توسط کلسی تونین به طور مستقیم مقدار کلسیم آزاد شده در خون را کاهش می دهد. با این حال، این مهار کوتاه مدت است.
  •  همچنین می تواند جذب کلسیم در کلیه ها را کاهش دهد و منجر به کاهش سطح کلسیم خون شود.

فرم های تولید شده ی کلسی تونین، در گذشته، برای درمان بیماری پاژه استخوان، گاهی اوقات هیپرکلسمی و درد استخوان توصیه شده است. با معرفی داروهای جدیدتر مانند بیس فسفونات ها، در حال حاضر استفاده از آنها بسیار محدود شده است.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

بیمار باید یک شب ناشتا باشد و فقط مصرف آب مجاز می باشد.

⇐افزایش میزان کلسیتونین در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

افزایش در کارسینوم مدولاری تیروئید

هایپر پلازی سلول های c تیروئید

نارسایی مزمن کلیه

آنمی پرنشیوز

سندروم Elison-Zollinger(به دلیل وجود تومور در پانکراس،تولید گاسترین افزایش میابد)

سرطان ریه (oat-Cell lung cancer)پستان یا پانکراس(اکتوپیک کلسیتونین)

سندروم کارسینوئید

سیروز الکلی

بیماران مبتلا به التهاب پانکراس  و تیروئید

افزایش کلسیم به هر دلیلی

  • درصد کوچکی از بیماران مبتلا به کارسینوم مدولاری،مقدار کلسی تونین در حالت ناشتا در محدوده ی طبیعی قرار دارد.در این نمونه ها یک تست تحریکی با استفاده از کلسیم یا پنتاگاسترین باید انجام شود.
  • مقادیر خیلی بالا(برای مثال 5 تا 30 برابر سطح پایه)نشان دهنده کارسینوم مدولاری تیروئید است اما این به معنای تشخیص قطعی نیست.
  • در بیمارانی که سطح کلسیتونین بالا است اما مبتلا به کارسینوم مدولاری تیروئید نیستند،پاسخ به تست های تحریکی آنقدر شدید نیست.

⇐کاهش میزان کلسیتونین در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

به نظر می رسد هیچ تاثیر بالینی بر روی بدن به علت داشتن کلسی تونین کم ایجاد نشود. بیماران که غده تیروئید خود را برداشته اند، نتیجه ای از علائم و نشانه های نامطلوب کمبود کلسی تونین در آنها دیده نشده است.

چگونه کلسی تونین کنترل می شود؟

  • ترشح هورمون کلسي تونين و پاراتيروئيد با ميزان كلسيم در خون تعيين مي شود.
  • هنگامی که سطح کلسیم در خون افزایش می یابد، کلسی تونین در مقدار بالاتر ترشح می شود و زمانی که سطح کلسیم در خون کاهش می یابد، مقدار کلسی تونین نیز کم می شود.
  • ترشح کلسي تونين نيز توسط هورمون ساماتواستاتين مهار مي شود که توسط سلول هاي C در غده تيروئيد آزاد مي شود.
  • با ترشح بیش از حد کلسي تونين چه اتفاقی می افتد؟
  • به نظر نمی رسد که داشتن کلسی تونین فراوان اثر زیان آوری بر روی بدن داشته باشد.

 

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

داروهای اپی نفرین، کوله سیستوکینین، کلسیم، قرص های ضد بارداری، گلوکاگون و پنتاگاسترین می توانند موجب افرایش سطح کلسی تونین شوند و همچنین سطح آن در زنان سالم باردار و در نوزادان بالا می باشد.

منابع:mendel-lab.com-vahidlab.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش G6pd

⇐معرفی تست G6PD:

آزمایش G6PD همان تست حساسیت به باقالی (فاویسم) است. G6PD آنزیم مسیر سوخت و ساز گلوکز است. اگر این آنزیم به اندازه کافی در خون وجود نداشته باشد، هموگلوبین رسوب می‌کند و غشای گلبول قرمز تغییر خواهد کرد. با بروز این تغییر در غشای خونی و رسوب هموگلوبین بیماری همولیز بوجود می‌آید. بهتر است بدانید که هموگلوبین در آزمایش خون با نماد Hgb نمایش داده می‌شود.

همولیز در افراد درجات متفاوتی دارد. البته این بیماری وابسته به جنسیت است و همراه با کروموزوم X جابجا و منتقل می‌شود. به همین علت این بیماری بیشتر در مردان مشاهده می‌شود. ممکن است بپرسید چرا مردان بیشتر در معرض ابتلا به فاویسم قرار دارند؟

  • مردان فقط یک کروموزوم X دارند و آن را از مادر دریافت می‌کنند. اگر کروموزوم X منتقل شده به جنس مذکر معیوب باشد، فرد دچار بیماری همولیز می‌شود.
  • زنان کمتر دچار این حالت می‌شوند زیرا دو کروموزوم X دارند. بنابراین درصورتی که کروموزوم معیوب را از مادر دریافت کنند، تنها ناقل هستند و بیماری در آن‌ها دیده نمی‌شود.
  • بیماری فاویسم بوسیله مادر ناقل به فرزند مذکر منتقل خواهد شد. در دنیا حدودا ۱۵ درصد افراد مبتلا به فاویسم هستند

G6PD یا (Glucose-6-phosphate dehydrogenase) یک آنزیمی است که گلبول قرمز را از آسیب اکسیداتیو داخل سلولی هموگلوبین محافظت می کند. در حالت طبیعی وقتی گلبول قرمز با داروها و سموم تولید کننده رادیکال اکسیژن مواجه می شوند، فعالیّت این آنزیم تا چند برابر افزایش یافته و باعث افزایش تولید گلوتاتیون شده و این ماده از تخریب هموگلوبین و غشای گلبول قرمز توسط مواد اکسیدان جلوگیری می کند.

تاکنون بیش از ۴۰۰ نوع G6PD شناخته شده که این امر سبب تنوّع زیادی در شدّت بالینی بیماری از یک کم خونی بدون مواجهه با عوامل اکسیدان (مثلاً در مدّت کوتاهی بعد از تولّد)، کم خونی در اثر مواجهه با اکسیدان های خفیف یا شدید و تا نوعی که بدون هیچ اختلال بالینی مشخص می شود.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

برای تعیین اینکه ایا کمبودارثی G6PD وجوددارد یاخیر

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

هنگامی که کودکی در نوزادی به دلیل نامعلوم زردی مداوم راتجربه میکند

زمانی که یک یا چنددوره کم خونی همولیتیک متناوب داشته اید که ممکن است توسط عفونت یابرخی دارو هاایجادشده باشد.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

آمادگی خاصی لازم نیست . در صورتیکه شخصی علامت حاد داشته باشد توصیه می شود چند هفته بعد از بهبودی نمونه گیری انجام شود.

⇐افزایش میزان G6PD در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

  • فرد مبتلا به پرکاری تیروئید است.
  • بیمار مبتلا و ناقل هپاتیت است.
  • فرد از ترومبوسیتوپنی پورپورا ( نوعی اختلال در انعقاد خون) رنج می‌برد.
  • درگیری به آنمی مگالوبلاستیک درمان نشده. این بیماری نوعی کم خونی بوده که به دلیل کمبود اسید فولیک یا ویتامین B12 رخ می‌دهد. 

درصورتی که آنزیم G6PD به میزان کافی در بدن وجود نداشته باشد، سطح NADPH کم شده و گلبولهای قرمز در مقابل مواد اکسید کننده ضعیف می‌شوند. در این هنگام اگر فرد دارو یا مواد غذایی مانند باقالی که اکسید کننده است را مصرف کند، هموگلوبین موجود در خون اکسید می‌شود. اگر هموگلوبین اکسید شود در جدار گلبول‌های قرمز خون (RBC) رسوب می‌کند.

پس از مصرف مواد غذایی و دارویی اکسید کننده در روز‌های اول تا چهارم همولیز رخ می‌دهد.  داروهایی مانند داروی آسپرین و فناستین ( نوعی داروی ضد التهاب) هم از جمله موارد اکسید کننده هموگلوبین بشمار می‌روند. درصورتی که فرد مبتلا به فاویسم باشد و عفونت یا اسیدوز(بیش از حد اسیدی شدن مایعات بدن) هم در بدن بوجود بیاید پیشرفت این بیماری سرعتی بیشتر پیدا خواهد کرد.

⇐کاهش میزانG6PD در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

بیماریها و داروهایی که خطر همولیز در کمبود G6PD دارند:

  1. Diabetic acidosis
  2. Acute Renal Failure
  3. Hepatitis
  4. Fava Bean
  5. Class Drug
  6. Sulfonamides Sulfacetamide
  7. Sulfamethoxazole
  8. Sulfanilamide
  9. Sulfapyridine
  10. Antimalarials Primaquine
  11. Chloroquine
  12. Pamaquine
  13. Pentaquine
  14. Urinary agents
  15. Nitrofurantoin
  16. Nalidixic acid
  17. Phenazopyridine
  18. Miscellaneous antibiotics
  19. Ciprofloxacin niridazole
  20. Norfloxacin
  21. Chloramphenicol
  22. Mothballs:  Naphthalene
  23. Miscellaneous
  24. Vitamin K analogs
  25. Methylene blue
  26. Acetanilid
  27. Doxorubicin
  28. Isobutyl nitrite
  29. Phenylhydrazin.بیماران مبتلا به کمبود به G6PD زمانی که در معرض عوامل اکسیدان قرار می گیرند دچار حملات لیز گلبول قرمز می شوند؛ علایم بیماری شامل کسالت، بی حالی، درد شکم و یا دردکمر. تهوع و استفراغ و پس از چند ساعت تا ۲ تا ۳ روز (التبه شروع علایم در کودکان ناگهانی است) بیمار دچار زردی و ادرار تیره رنگ می شود (نشانه وجود هموگلوبین در ادرار).در بسیاری از موارد حتی در موارد شدید حملات، بیماری خودمحدود شونده و بهبود می یابند (ظرف ۳ تا ۴ روز). بسته به شدّت لیز هموگلوبین در جریان حمله بیماری ظرف ۳ تا ۶ هفته هموگلوبین بیمار به سطح نرمال می رسد.

    مهم ترین خطر این بیماری نارسای حاد کلیه (ARF) خصوصاً در کودکان است. کم خونی معمولاً از نوع Normocyticو Normochromic و هموگلوبین بیمار گاهی به ۴ g/dl و حتّی کمتر نیز می رسد، هموگلوبینمیا (وجود هموگلوبین در جریان خون)، هموگلوبینوریا (وجود هموگلوبین در ادرار) و کاهش یا فقدان هاپتوگلوبین پلاسما.

    در اسمیر خون محیطی Anisocytosis, Polychromasia و Spherocytesو Heinz Bodies و در موارد شدید حملات Poikilocytosis, Hemighosts, Blister Cells, Bite cells نیز قابل مشاهده است. شمارش گلبول قرمز ممکن افزایش یابد (البته با برتری گرانولوسیت ها)، شمارش پلاکت ها نرمال، افزایش یا کاهش دارد. بیلی روبین غیرگونژگه افزایش، انزیم های کبدی معمولاً طبیعی اند.

فاویسم به چند دسته تقسیم می‌شود؟

  • کلاس ۱: در این حالت فرد از کمبود شدید آنزیم رنج می‌برد و دچار آنمی (کم خونی) مزمن نیز هست.
  • کلاس ۲: بیمار دچار کمبود شدید آنزیم G6PD و همولیز متناوب است.
  • کلاس ۳: سطح کمبود آنزیم خفیف است و در صورت مصرف مواد اکسید کننده بیماری تشدید می‌شود.
  • کلاس ۴: کمبود آنزیم چندان قابل توجه نیست و عوارضی به دنبال ندارد.
  • کلاس ۵: در این حالت افزایش آنزیم وجود دارد اما عوارض و علائمی در فرد دیده نمی‌شود

علائمی که به شما می‌گویند سطح G6PD نرمال نیست:

در صورتی که سطح فاکتور آزمایش G6PD نرمال نباشد فرد در معرض بیماری همولیز یا فاویسم قرار دارد. این بیماری‌ها می‌توانند منجر به بروز علائم زیر شوند:

  • مشاهده زردی به جای سفیدی چشم.
  • افزایش ضربان قلب بدون فعالیت یا شوک قبلی.
  • کاهش تمرکز و هوشیاری فرد.
  • مشاهده لکه‌های تیره یا تیرگی کامل رنگ ادرار.
  • احساس خستگی و ضعف عمومی بدن بدون فعالیت بدنی سنگین.
  • بروز تب.
  • احساس تنگی نفس.
  • احساس سرگیجه.

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

رتیکولوسیتوز همراه بایک دوره همولیتیک ممکن است باسطوح بالا کاذب  G6PD همراه باشد.

تزریق خون ممکن است کاهش فعالیت انزیم بیماررا پنهان کند ونتایج غیر قابل اعتمادی رابه همراه داشته باشد .

تعدادبسیاربالای گلبول سفید می تواند باعث تداخل شود و به طور کاذب به طور کاذب فعالیتG6PDراافزایش دهدو درنتیجه کمبود را پنهان کند .

منابع:vahidlab.ir-fajrlab.com-homeca.IR-metaorganon.com

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش غربالگری سه ماهه دوم

بهترین زمان آزمایش غربالگری دوم

⇐معرفی تست غربالگری سه ماه دوم :

غربالگری مرحله دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون باشد که نشانگرهای متعدد نامیده می شوند. این نشانگرها اطلاعاتی را در مورد خطر بچه دار شدن زنان با شرایط ژنتیکی خاص یا نقص های مادرزادی ارائه می دهند. غربالگری معمولاً با نمونه برداری از خون مادر بین هفته های ۱۵ تا ۲۰ بارداری انجام می شود (۱۶ تا ۱۸ ایده آل است).

سطوح غیر طبیعی AFP ممکن است نشانه های زیر باشد:

  • نقص لوله عصبی باز (ONTD)، مانند اسپینا بیفیدا
  • سندرم داون
  • سایر ناهنجاری های کروموزومی
  • نقص در دیواره شکم جنین
  • دوقلوها. بیش از یک جنین در حال ساخت پروتئین است
  • تاریخ زایمان اشتباه محاسبه شده است، زیرا سطوح در طول بارداری متفاوت است
  • hCG هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (هورمون ساخته شده توسط جفت)
  • استریول. هورمونی که توسط جفت ساخته می شود.
  • اینهیبین. هورمونی که توسط جفت ساخته می شود.

نتایج آزمایش غیرطبیعی AFP و سایر نشانگرها ممکن است به معنای نیاز به آزمایش بیشتر باشد. معمولاً سونوگرافی برای تأیید تاریخ بارداری و بررسی ستون فقرات جنین و سایر اعضای بدن از نظر نقص انجام می شود. برای تشخیص دقیق ممکن است نیاز به آمنیوسنتز باشد.

غربالگری چند مارکر تشخیصی نیست، این به این معنی است که ۱۰۰٪ دقیق نیست، و این فقط یک آزمایش غربالگری است.

ممکن است نتایج مثبت کاذب وجود داشته باشد، که نشان دهنده مشکل در زمانی که جنین واقعا سالم است، یا نتایج منفی کاذب، نشان دهنده یک نتیجه طبیعی زمانی است که جنین واقعاً مشکل سلامتی دارد.

هنگامی که یک زن هر دو تست غربالگری سه ماهه اول و دوم را انجام می دهد، توانایی این تست ها برای تشخیص یک ناهنجاری بیشتر از استفاده از یک غربالگری مستقل است. اکثر موارد سندرم داون را می توان با استفاده از غربالگری سه ماهه اول و دوم تشخیص داد.

همچنین ممکن است از آزمایش غربالگری DNA بدون سلول، که معمولا در سه ماهه اول انجام می شود، استفاده شود. این آزمایش می‌تواند برخی از ناهنجاری‌های ژنتیکی را که توسط آزمایش نشانگر چندگانه شناسایی نشده است، شناسایی کند.

تریپل مارکر یا غربالگری مرحله دوم بارداری انجام یک آزمایش که شامل بررسی  و اندازه گیری چهار مارکر زیر می باشد :

  • HCGآلفا فیتو پروتئین
  •   استریول
  • UE3
  • nhibin A

که درصورتیکه Inhibin A سنجش نشود این آزمایش تریپل مارکر نامیده میشود .هزینه غربالگری نیمه دوم بارداری

زمان انجام غربالگری مرحله دوم حاملگی:

بهترین زمان انجام مرحله دوم بارداری ، ۱۵-۱۶۶ هفتگی میباشد ،شروع این تست از هفته ۱۴ بارداری و صفر روز تا ۲۲ هفته و ۶ روز میباشد .

برای انجام این آزمایش احتیاجی به اینکه مادر ناشتا باشد ندارد و در هر ساعت از شبانه روز میتوان انجام داد ،این تست را  به طور معمولی مثل آزمایشهای دیگر انجام میشود.

در این تست به  بررسی سنجش مجدد خطر سندرم داون و سندرم ادوارد و سندروم پاتو ، خطر نقایص لوله عصبی را نیز می پردازد علائم سه ماهه دوم بارداری

ازمایشات سه ماهه دوم بارداری برای تشخیص اختلالات تکاملی جنین:

در طی دوران حاملگی، آزمایش‌هایی برای بررسی سلامت جنین و شناسایی نقایص تکاملی تجویز می‌شود. اگر مادر دارای سابقه خانوادگی بیماری‌های مادرزادی و ژنتیکی بوده و یا سن او ۳۵ و بالاتر باشد آزمایشات بیشتری تعیین می‌شوند. پزشکان طبق معاینات انجام شده و بررسی جواب آزمایش سه ماهه اول بارداری ، نوع آزمایشات را در سه ماهه دوم مشخص می‌کنند. 

آیا در غربالگری دوم بارداری جنسیت جنین قابل تشخیص است؟

بهتر است بدانید که برای تعیین جنسیت جنین، سونوگرافی انجام خواهد شد. اکثر پزشکان سونوگرافی را در هفته ۱۸ تا ۲۱ برنامه ریزی می‌کنند، اما جنسیت ممکن است با سونوگرافی در اوایل هفته ۱۴ نیز مشخص شود. با این حال، امکان خطا در سونوگرافی در هفته ۱۴ وجود دارد. از همین رو در غربالگری دوم و پس از هفته ۱۵ بارداری می‌توانید جنسیت جنین را تشخیص دهید.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

ناشتایی ندارد.

پروتکل پیگیری مادران در غربالگری سه ماهه دوم:

بر اساس نتیجه تست مادران در چهار گروه قرار می‌گیرند:

١- گروه اسکرین مثبت (high risk): در صورتی که ریسک جنین بیشتر از ١:٢٥٠ باشد، پس از تأیید سن جنین، مادر برای مشاوره ژنتیک و انجام آمنیوسنتز ارجاع داده می‌شود. در صورتی که سن جنین با سن گزارش شده در جواب آزمایش بیش از ٧ روز اختلاف داشته باشد مادر برای محاسبه مجدد ریسک به آزمایشگاه ارجاع داده می‌شود. در صورتی که برای تعیین سن جنین از LMP (اولین روز از آخرین قاعدگی) استفاده شده باشد، حتماً باید پیش از انجام آمنیوسنتز، یک سونوگرافی برای تأیید سن جنین انجام شود.

تبصره ١: درصورتی که ریسک جنین فقط برای تریزومی ١٨ مثبت شود، به دلیل آنکه تریزومی مزبور با IUGR (عقب ماندگی رشدی داخل رحمی ) همراه است، اختلاف سن بین سونوگرافی و LMP فاقد ارزش است.

تبصره ٢: در صورتی که جواب آمنیوسنتز طبیعی بود، باید این زنان از نظر پیامدهای نامطلوب بارداری جزء گروه پرخطر قرار گیرند و مراقبت‌های دوران بارداری برای آنها افزایش یابد (از جمله انجام آنومالی اسکن در هفته‌های ٢٠-١٨، سونوگرافی هفته ٢٤ حاملگی برای رد IUGR، کنترل فشار خون، کنترل دفع ادراری پروتئین، کنترل ترشحات واژن برای رد عفونت و…).

٢- گروه با ریسک بینابینی (borderline risk): در صورتی که ریسک سندرم داون بین ١:٤٠٠-١:٢٥٠ باشد، انجام سونوگرافی تفصیلی در هفته ٢٠-١٨ توصیه می‌شود. همچنین وجود سطح غیرطبیعی مارکرها نظیر:

  • (AFP (MoM ≥٢.٥
  • (hCG (MoM ≥٣.٠
  • (Inhibin A (MoM ≥٣.٠
  • (uE۳ (MoM ≤٠.٤

سبب افزایش احتمال پیامدهای نامطلوب بارداری شده، ضرورت مراقبت های دوران بارداری را افزایش می دهد.

٣- گروه اسکرین منفی (low risk): ریسک به دست آمده از ١:٤٠٠ کمتر است. در این صورت غربالگری سندرم داون پایان می‌پذیرد.

٤- در صورتی که نتیجه غربالگری اختلالات طناب عصبی بیشتر از ریسک تفکیک کننده (١:١٠٠) باشد،طبق توصیه آخرین راهنمای BCPGSP، انجام سونوگرافی تفصیلی سه ماهه دوم در هفته ٢٠–١٨ باید به تمام زنان باردار پیشنهاد  میشود.

‏NIPT غربالگری :

‏NIPT (غربالگرى باردارى به روش بررسی Cell Free Fetal DNA)

وجود DNA آزاد جنینی در گردش خون مادر برای اولین بار در سال ۱۹۹۷ مطرح شد. اما تا سال ۲۰۰۸ بطول انجامید تا این کشف مهم، پایه ای برای طراحی روشی غیر تهاجمی برای تشخیص بیماری های ژنتیکی شود.

اساس این روش، بررسی DNA آزاد موجود در خون مادر است که قسمتی از آن منشا جنینی داشته و از سلولهای تروفوبلاست (در جفت) آزاد می شود. cffDNA) cell free fetal DNA) حدود ۳ تا ۱۳ درصد از کل DNA آزاد موجود در گردش خون مادر را تشکیل می دهد و از نظر اندازه بسیار کوچکتر از cfmDNA) cell free maternal DNA) است. این ویژگی اساس بسیاری از تکنیک های افتراق cffDNA از cfmDNA را تشکیل می دهد. cffDNA در هفتۀ ۷ بارداری در خون مادر ظاهر شده و بلافاصله پس از تولد نوزاد، از گردش خون مادر پاک می شود.

امروزه cffDNA کاربردهای مختلفی در زمینۀ تشخیص اختلالات جنین پیدا کرده؛ اما مهمترین کاربرد آن تشخیص اختلالات تعدادی کروموزومهای ۲۱، ۱۸، ۱۳، X و Y و همچنین تعیین جنسیت جنین (در اختلالات ژنتیکی وابسته به جنس) می باشد.

 

انجام تست cffDNA در چه مواردی توصیه می شود؟

  1.  زنان ۳۵ سال و بیشتر
  2.  وجود یک تست غربالگری مثبت
  3. وجود یافته ای در سونوگرافی دال بر افزایش ریسک اختلالات تعدادی کروموزومی (آنيوپلوئیدی)
  4. لازم به ذکر است که در صورت مشاهدۀ یک آنومالی ساختاری در سونوگرافی، مادر باید مستقیماً برای تست تهاجمی تشخیصی ارجاع شود.
  5.  وجود سابقۀ قبلی جنین یا فرزند مبتلا به آنيوپلوئیدی

 

نکات مهم در مورد تست cffDNA:

  • قدرت تشخیص این تست برای تریزومی ۲۱، حدود ۹۸%، برای تریزومی ۱۸، ۹۷ تا ۹۸% و برای تریزومی ۱۳، ۷۹ تا ۸۰% است.
  • تست cffDNA یک تست تشخیصی نبوده و جایگزینی برای CVS یا آمنیوسنتز محسوب نمی شود.
  • در صورت مثبت شدن تست، بیمار باید به منظور تایید نتیجه و انجام تست تشخیصی (CVS یا آمنیوسنتز) ، به مشاور ژنتیک ارجاع شود.
  • نتیجۀ منفی به معنی اطمینان کامل از عدم ابتلای جنین به سندرمهای کروموزومی نمی باشد.
  • این تست قادر به شناسایی فرمهای موزاییسم، آنيوپلوئیدی های پارشيال کروموزومی، حذفها یا جابجایی های کروموزومی نمی باشد.
  • انجام این تست پیش از هفتۀ دهم بارداری و همچنین در خانمهای بسیار چاق بعلت پایین بودن سطح cffDNA و در نتیجه وجود موارد منفی کاذب زیاد، توصیه نمی شود.
  • این تست نباید به گروه های کم خطر و یا زنانی که بارداری آنها دو یا چند قلویی است، پیشنهاد شود. زیرا کارایی این تست در این موارد هنوز مشخص نشده است. پژوهش های اخیر نشان می دهد که سطح cffDNA در زنان گروه پرخطر بالاتر از زنان گروه کم خطر است و همین امر سبب کارایی بهتر تست در این گروه می شود.
  • با توجه به اینکه تقریباً منشاء تمام cffDNA موجود در خون مادر سلولهای جفت است و نه جنین، در صورت وجود موزائیسم جفتی که حالتی نسبتاً شایع است و در ۱ تا ۲ درصد از بارداری ها وجود دارد، امکان کسب نتیجۀ مثبت کاذب وجود خواهد داشت. این همان مشکلی است که در CVS وجود دارد و در صورت کسب نتیجۀ مثبت برای تایید تشخیص نیاز به آمنیوسنتز می باشد.

غربالگرى ناقلی:

روشی جدید برای پیشگیری از بروز بیماریهای ناشی از ازدواجهای خویشاوندی، پیش از اقدام به بارداری است.

این آزمایش به این منظور انجام می شود که مشخص شود شما و همسرتان ناقل یک ژن جهش یافتۀ مشترک – که می تواند منجر به ابتلای فرزند آیندۀ شما به یک بیماری وخیم ژنتیکی شود- هستید یا خیر.

در این آزمایش حدود ۱۰۰ بیماری شایع ژنتیکی نظیر ناشنوایی ارثی، فیبروز کیستیک، تالاسمی، بیماری تای ساکس و … مورد بررسی قرار می گیرد. برخی از این بیماری ها نادرند؛ اما مطالعات نشان داده است که حدود ۲۴% از افراد آزمایش شونده، حداقل در مورد یکی از این بیماری ها ناقل هستند و متوسط احتمال ابتلای یک نوزاد به یکی از این بیماریها، بیش از احتمال ابتلا به “سندرم داون” یا “نقص لولۀ عصبی باز” می باشد که بطور روتین درغربالگریهای حین بارداری در تمام مادران دیده میشود.

مانبع:soroush-sonography.ir-homeca.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش غربالگری 3ماه اول

⇐معرفی تست غربالگری اول:

پیش از انجام تست غربالگری سه ماهه نخست و آگاهی از بهترین زمان غربالگری اول، لازم است این را بخاطر بسپارید که این غربالگری و توصیه پزشک به انجام آن به معنای این نیست که شما دچار اختلال و بیماری هستید و یا اینکه جنین از اختلال بخصوصی رنج می‌برد. در واقع انجام این تست بیشتر کمک می‌کند که نگرانی‌ها و اضطراب‌های شایع در بین مادران باردار که به تازگی علائم بارداری را تجربه می‌کنند برطرف شود.

در آزمایش غربالگری اول تنها نتایج آزمایش خون فاکتور اصلی بشمار نمی‌رود و پزشک با استناد بر چند آزمایشی که تجویز می‌کند و سوالاتی که از شما می‌پرسد می‌تواند تخمین بزند شانس اینکه یک مادر و جنین داخل رحمش دچار اختلالات بخصوص بشوند چقدر است.

نکته بسیار حائز اهمیت دیگری نیز در ارتباط با این آزمایش وجود دارد و آن این است که غربالگری سه ماهه اول هیچ مشکلی را نمی‌تواند تشخیص بدهد و فقط سیگنال‌هایی می‌دهد و پزشک متوجه می‌شود که لازم است مادر آزمایشات بیشتری انجام دهد.

  • غربالگری سه ماهه اول یک ارزیابی غیرتهاجمی و اختیاری اولیه بشمار می‌رود.
  • این غربالگری ترکیبی از چند آزمایش است که در بین هفته‌ یازدهم بارداری تا هفته سیزدهم بارداری انجام می‌شود.
  • در غربالگری سه ماهه اول نتیجه آزمایش خون مادر و سونوگرافی جنین جهت شناسایی خطرات شایع همچون ناهنجاری‌های کروموزومی خاص همچون سندرم داون تریزومی۲۱ و تریزومی-۱۸ مورد بررسی و مقایسه قرار می‌گیرند.
  • در غربالگری سه ماهه نخست بارداری علاوه‌بر شناسایی سندرم داون، ناهنجاری‌های مهم جنینی مانند اختلالات قلبی نیز قابل تشخیص هستند. بهتر است بدانید که این آزمایشات نیز جزو تست غربالگری است که تمامی آزمایشات مربوط به بارداری در آن انجام می‌شود.
  • موارد مهم درآزمایشات غربالگری دوم

بهترین زمان غربالگری اول

  • بهترین زمان برای غربالگری اول از ابتدای هفته ۱۱ تا انتهای هفته ۱۳ است.
  • در صورتی که مادر تا انتهای هفته ۱۳ موفق به انجام غربالگری نشود، لازم است حتماً غربالگری سه ماهه دوم را نیز انجام دهد.
  • بهترین زمان برای غربالگری سه ماهه اول هفته دوازدهم بارداری است

غربالگری سه ماهه اول و تعیین جنسیت

از جمله مواردی که در غربالگری سه ماهه اول مطرح است، مسئله تعیین جنسیت جنین است. سونوگرافی که در سه ماه نخست انجام می‌گیرد یعنی در هفته‌های ۱۱ تا ۱۳ تنها برای تشخیص ناهنجاری کروموزومی است و هدفی تحت عنوان تعیین جنسیت و رویت دستگاه تناسلی جنین در آن دنبال نمی‌شود.

اعداد نرمال آزمایش غربالگری سه ماهه اول

  • اگر بارداری در حالت نرمال باشد، مقدار B-HCG، AFP و PAPP-A در همه سنین MoM ۱.۰ خواهد بود.
  • در صورتی که عدد ریسک کمتر از ۱.۲ باشد بارداری کم خطر است و نیاز به غربالگری دوم نیست. اما با وجود این حتما مادر باید در هفته‌های ۱۵ تا ۱۶ بارداری آزمایش آلفافیتوپروتئین را انجام دهد.
  • اگر عدد غربالگری عددی بین ۱.۲ و ۱.۵ را نشان دهد، بارداری از نوع خطر متوسط است. به این گروه از زنان باردار توصیه می‌شود که در هفته ۱۵ تا ۱۶ بارداری تست ترکیبی سکوئنشنال را انجام دهند.
  • اگر عدد غربالگری ۱.۵ و بیشتر از آن باشد، بارداری پرخطر است و انجام آزمایش‌های اختصاصی و غربالگری سه ماهه دوم ضروری خواهد بود.

چرا زمان آغاز غربالگری سه ماهه اول هفته یازدهم بارداری است؟


به سه دلیل:

1) آغاز تفاوت معنی دار مدین (= میانه) جامعه جنین‌های نرمال و جنین‌های مبتلا به سندرم داون از هفته 11 بوده و پیش از آن همپوشانی مدین‌های این دو جامعه بالاست.


2) به طور کلی در تمام تست‌های غربالگری، زمانی انجام تست توجیح پذیر است که به دنبال آن یک تست تشخیصی نیز وجود داشته باشد تا بتوان با آن موارد مثبت غربالگری را مورد تأیید قرار داد. 

تست تشخیصی موجود در این مرحله CVS است، اما نمی‌توان زودتر از هفته 11 حاملگی آن را انجام داد زیرا اولاً احتمال سقط جنین بیشتر است و ثانیاً ارتباط معنی‌داری بین انجام این تست پیش از هفته 11 و افزایش بروز یکسری اختلالات جنینی، از جمله اختلالات عضوی عرضی، میکروناتیا(یا کوچک بودن فکین) و کوچک بودن زبانمشاهده شده است.

3) در سونوگرافی NT، گذشته از اندازه‌گیری این مارکر یکسری بررسی‌های دیگر هم از ارگان‌های جنین انجام می‌شود که این بررسی‌ها پیش از 11 هفتگی جنین قابل اعتماد نیستند. از جمله این بررسی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

– بررسی اگزومفالوس (فتق نافی): تقریباً در تمامی جنین‌ها بین هفته‌های 8 تا 10 حاملگی فتقی در ناحیه روده مشاهده می‌شود که با ایجاد یک توده هایپراکوژنیک در قاعده ناف، تقریباً تشخیص فتق نافی را غیرممکن می‌سازد.

– بررسی آکرانیا (فقدان جزئی یا کامل جمجمه) و یا آننسفالی (فقدان مغز): برای بررسی این اختلالات باید فرآیند استخوانی‌ شدن جمجمه کامل شده باشد. اما این فرآیند در هفته 11 صورت می‌گیرد و بررسی‌های پیش از هفته 11 در این مورد قابل اعتماد نیستند.

– بررسی قلب: بررسی چهار حفره قلب و شریان‌های بزرگ بعد از هفته 10 حاملگی امکان‌پذیر است.

– بررسی معده و مثانه: این اعضاء 50٪ موارد در هفته 10، 80٪ موارد در هفته 11 و 100٪ موارد در هفته 12 رویت می‌شوند.غربالگری سه ماهه اول

مزاياى غربالگرى سه ماهه اول

1- انجام غربالگرى دقيق‏تر و زودتر، كه باعث ايجاد آرامش خاطر در بسيارى از زنان مى‏شود.

2- با انجام سونوگرافى NT امكان تشخيص بعضى از اختلالاتِ بارز هنگام تولد وجود دارد.

آزمایش خون مادر جهت بررسی پارامترهای آزمایشگاهی زیر:

الف) انجام آزمایش PAPP-A : PAPP_A پروتئینی است که در ماه های اول بارداری توسط جفت تولید می شود. میزان غیر طبیعی از این پروتئین می تواند با افزایش ریسک ناهنجاری های کروموزومی جنین مرتبط باشد.

ب) انجام آزمایش HCG free: این هورمون از جفت در ماه های اولیه بارداری ترشح می شود و مقدارغیر طبیعی این هورمون می تواند با افزایش ریسک ناهنجاری های کروموزومی در جنین مرتبط باشد.

با انجام سونوگرافی به همراه آزمایشات ذکر شده غربالگری ناهنجاری های جنینی نظیر سندروم داون، تریزومی 18 و… ممکن می شود. چنانچه نتیجه آزمایش غربالگری سه ماهه اول غیر طبیعی باشد، انجام مشاوره ژنتیک توصیه می شود و علاوه بر آن تست های تکمیلی مانند CVS،آمنیوسنتز و Cell Free DNA پیشنهاد می گردد.

غربالگری مرحله دوم: این غربالگری در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود و شامل اندازه گیری چندین مارکر است که این مارکرها بیانگر درصد ریسک ابتلا جنین به ناهنجاری های کروموزومی و بیماری های مادرزادی است. این غربالگری معمولا بین هفته 20-15 بارداری انجام می شود. (بهترین زمان هفته های 18-16 بارداری است) این مارکرها عبارتند از:

• غربالگری آلفا فتوپروتئین (AFP): AFP پروتئینی است که به طور طبیعی توسط کبد جنین تولید شده و در مایع اطراف جنین(مایع آمنیون) وجود داشته و از طریق جفت وارد خون مادر می شود. مقادیر غیر طبیعی AFP می تواند در پی هر یک از عوامل زیر ایجاد شود:

  1. نقایص لوله عصبی (ONTD) مانند اسپینا بیفیدا
  2. سندروم داون
  3. نقایص دیواره شکمی جنین
  4. دوقلویی(پروتئین توسط بیش از یک جنین تولید شود)
  5. اشتباه در محاسبه زمان بارداری (سطوح این پروتئین در ماه های مختلف بارداری متفاوت است)

• غربالگری میزان HCG, Esteriol, inhibin: این هورمون ها توسط سلول های جفت تولید می شوند. سطوح غیر طبیعی در میزان AFP و دیگر مارکرها می تواند نشانه نیاز به انجام تست های تکمیلی باشد. به طور معمول انجام سونوگرافی می تواند جهت تائید تاریخ بارداری و بررسی نقص در ستون فقرات جنین و تشکیل سایر اندام ها استفاده شود.

ممکن است برای تشخیص دقیق تر انجام آزمایش آمنیوسنتز نیز نیاز باشد.

تست های غربالگری تشخیص قطعی محسوب نمی شوند به این معنی که این تست ها با دقت 100% همراه نبوده و تنها جهت غربالگری جمعیت باردار و هدایت افرادی با ریسک بالا برای انجام تست های تشخیصی نظیر آمنیوسنتز استفاده می شود. هنگامی که مادر باردار هر دو مرحله غربالگری را انجام دهد، توانایی تشخیص ناهنجاری های جنینی افزایش می یابد و تقریبا می توان تمامی موارد سندروم داون را تشخیص داد.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

نیاز به ناشتایی ندارد .

آزمایش خون یکی از مهم‌ترین آزمایشات سه ماهه اول بارداری است.

 

منابع:homeca.ir-niloulab.com-fardalab.com

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش کاردیولیپین

⇐معرفی تست کاردیولیپین:

کاردیولیپین فسفولیپیدی در خون است که معمولا در غشاء سلولی و پلاکت­‌ها یافت شده و نقش مهمی در انعقاد خون دارد. در مواردی ممکن است آنتی‌­بادی­‌های بدن به اشتباه به این گروه از فسفولیپید­ها حمله کرده و باعث ایجاد لخته­ خون شوند. آزمایش anticardiolipin حضور سه نوع از آنتی­ بادی­‌های کاردیولپین شامل IgG، IgM و IgA را درخون بررسی می­‌کند. که مقادیر بالای آن­ها می‌­تواند ریسک ایجاد لخته­‌های خونی مکرر در سرخرگ و سیاهرگ­‌ها را افزایش دهد. این آزمایش به روش الایزا ( enzyme-linked immunosorbent assay ) انجام شده و می­ تواند هرسه آنتی ­بادی کاردیولیپین را باهم و یا به صورت مجزا اندازه­ گیری و بررسی کند.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

هدف از انجام این آزمایش، ارزیابی سلامت کلیه ها، تشخیص بیماری کلیوی و بررسی وضعیت درمان بیماری کلیه ها می باشد. به طور کلی آزمایش کراتینین نشان می دهد که کلیه ها سالم هستند یا خیر.

 آزمایش کراتینین ادرار، میزان کراتینین را در ادرار اندازه گیری می کند.

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

لخته­ شدن غیرطبیعی خون

· خون­ریزی غیرطبیعی

· سقط‌­های مکرر

· ترومبوسیتوپنی

· بررسی احتمال ابتلا فرد به لوپوس اریتماتوز سیستماتیک ( SLE )، که به­ طور معمول همراه با آزمایش آنتی­ کوآگولانت لوپوس درخواست می‌­شود. این تست با گرفتن خون از بیمار انجام شده و نیاز به هیچگونه آمادگی قبلی خاصی ندارد

آزمایش آنتی­ بادی­‌های کاردیولیپین معمولا تنها یکی از تعداد زیاد تست‌­هایی است که برای بررسی علائم فرد انجام می­‌شوند و آزمایش‌­های پیشنهادی بعدی به نظر پزشک شما بستگی دارد. برای مثال اگر متخصص به­ وجود بیماری لوپوس در شما شک کند، احتمالا نیاز به انجام آزمایش‌­های دیگر بوده و حتی ممکن است عکس­برداری و بیوپسی نیز درخواست شود.

 

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

آزمایش شمارش سلول­های خون یا CBC

· تست آنتی­ بادی آنتی ­فسفولیپید که در افرادی با لخته­ های خون غیرطبیعی یافت می‌شود.

· آزمایش ANA که این آنتی­‌بادی ­ها معمولا در افرادی با بیماری‌های خودایمنی دیده می­‌شود.

· سونوگرافی که برای جستجوی لخته در شریان یا وریدها انجام می‌شود.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

این تست به آمادگی خاصی از جمله ناشتا بودن یا پیروی از رژیم غذایی خاص نیاز ندارد.

 

⇐افزایش میزان کاردیولیپین در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

چاقی
بارداری
بالا بودن کلسترول خون
بالا بودن فشارخون
مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی
سیگار کشیدن
عدم تحرک برای مدت طولانی (به عنوان مثال بی‌تحرکی در زمان سفر با هواپیما)

⇐کاهش میزان کاردیولیپین در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

⇐علائم افزایش کاردیولیپین خون چیست؟

  • آنتی‌بادی است که اغلب بر علیه کاردیو لیپین تولید می‌شود و در تعدادی از بیماری‌ها دیده می‌شود که شامل،‌ سیفلیس، سندرم آنتی فسفولیپید،‌ سندرم بهجت، سقط ناگهانی ایدیوپاتیک بیماری لوپوس سیستمیک می باشند.

⇐علائم کاهش کاردیولیپین خون چیست؟

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

  • ظهور موقتی این آنتی بادیها در مبتلایان به عفونتها، ایدز، التهاب، بیماریهای خودایمن یا سرطان مشاهده شده است.
  • سرم های شدیداً لیپمیک (بیشتر از 3g/dl تری گلیسرید)، ایکتریک (بیشتر از 40 mg/dl بیلی روبین) و همولیز (بیشتر از 1000 mg/dl هموگلوبین) در نتایج آزمون تداخل ایجاد می کنند.

داروهای کلرپرومازین، پروکائین‌آمید، فنی‌توئین، پنی‌سیلین، هیدرالازین و کینیدین روی نتیجه تست اثر دارند؛ به طوری که‌، مصرف آن‌ها به نتیجه مثبت کاذب منجر می‌شود.

 

منابع:drlanda.ir-razipatholab.com

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش مس cu

⇐معرفی تست مس:

مقدار مس در بدن یک فرد سالم بین 100 تا 150 میلی گرم تخمین زده می شود. مس به طور وسیعی در طبیعت پخش و توزیع شده است. حتی برنامه های غذایی فقیر و نامناسب نیز، نیازهای افراد به مس را تامین می کنند.

کمبود این عنصر نادر است. کمبود مس (hypocupremia) معمولا در بیماران مبتلا به نفروزیس(نارسایی کلیه)، ویلسون، مبتلایان به سوء تغذیه پروتئین – انرژی و نوزادانی که در درازمدت تنها با شیر گاو تغذیه شده باشند، دیده می شود.

نوتروپنی (neutropenia) بهترین علامت مربوط به کمبود مس می باشد. نوتروپنی عبارت است از کاهش غیر طبیعی تعداد گلبول های سفید خون.

افزایش مس(hypercupremia) در بدن به دلایل زیر است:
* دریافت بیش از اندازه آن که این مساله بیشتر در نتیجه پخت و پز و تهیه غذا در ظروف مسی رخ می دهد.

* به همراه بیماری های حاد و مزمن مانند سرطان خون، بیماری هوچکین(سرطان غدد لنفاوی)، کم خونی شدید، هِموکروماتوزیس(بیماری که در آن جذب و ذخیره آهن بالا می رود و موجب آسیب به اندام های بدن، بی رنگی پوست و دیابت می شود)، انفارکتوس میوکارد(سکته قلبی) و پرکاری غده تیروئید.

کبد مهم ترین منبع ذخیره مس در بدن می باشد. مقدار بسیار کمی از آن نیز در خون یافت می شود.

مس موجود در مغز و کبد جنین و نوزاد بیشتر از افراد بالغ است. این میزان بالاتر مس، برای پیشگیری از کمبود آن در دوران شیرخوارگی(مانند آن چه در مورد آهن نیز وجود دارد) است.

مس به عنوان کاتالیز کننده ی فعل و انفعالات شیمیایی مربوط به ساخت هموگلوبولین(جزء حمل کننده اکسیژن خون) عمل می کند.

بیشترین غلظت مس موجود در بدن، در کبد و قسمت های اصلی سیستم عصبی مرکزی مخصوصا مغز یافت می شود. مس در کبد ذخیره شده و از طریق اسیدهای صفراوی دفع می شود. مس باید در بدن با یک پروتئین ترکیب شود تا قابل استفاده گردد.

مس در همه سلول های بدن انسان یافت می شود. این ریز مغذی یک عنصر ضروری برای تولید ملانین در پوست انسان می باشد. ملانین مسئول ایجاد رنگ در چشم، مو و پوست می باشد.

مس یک آنتی اکسیدان قوی است؛ به این ترتیب که رادیکال های آزاد را از بین می برد و از آسیب های سلولی ها جلوگیری می کند. به نظر می رسد که اثرات ضد سرطانی نیز داشته باشد.

دستبندهای مسی که برای درمان آرتریت(التهاب مفاصل) استفاده می شوند، چنین اثری ندارند، بلکه مس درون بدن می تواند برخی از دردهای آرتریتی را آرام کند.

در بدن انسان، مس به استفاده بهینه از آهن و به کارگیری آن در بدن کمک می کند.

تعادل مس در بدن ممکن است به دلیل دریافت بیش از حد غذاهای پُر فیبر، آهن زیاد و یا ویتامین C بالا به هم بخورد.

اگر دریافت روی نسبت به مس نیز بیش از نسبت 10 به 1 باشد، می تواند با جذب و متابولیسم آن در بدن مداخله نماید.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

هدف از انجام این آزمایش، اندازه گیری مقدار مس در خون، ادرار یا بافت کبد می باشد. مس یک ماده معدنی ضروری برای بدن است و در ساختمان برخی از آنزیم ها وجود دارد. این دسته از آنزیم ها در تولید انرژی در سطح سلولی، تولید ملانین، تنظیم فعالیت های مغز و دستگاه عصبی، تنظیم متابولیسم آهن و تولید بافت همبند (پیوندی) نقش دارند.

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

موقعی که بیمار زردی ، خستگی، درد شکم، تغییرات شخصیتی، لرزش یا سایر علائمی که پزشک را مشکوک به بیماری ویلسون نماید و به ندرت برای بررسی فقر یا افزایش مس و برای کنترل مقدار مس در بیمار ویلسون تحت درمان

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

B12-Zn

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

2)ادرار

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

این آزمایش نیازی به ناشتایی و محدودیت رژیم غذایی ندارد.

⇐افزایش میزان CU در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

دریافت بیش از اندازه آن که این مساله بیشتر در نتیجه پخت و پز و تهیه غذا در ظروف مسی رخ می دهد.

* به همراه بیماری های حاد و مزمن مانند سرطان خون، بیماری هوچکین(سرطان غدد لنفاوی)، کم خونی شدید، هِموکروماتوزیس(بیماری که در آن جذب و ذخیره آهن بالا می رود و موجب آسیب به اندام های بدن، بی رنگی پوست و دیابت می شود)، انفارکتوس میوکارد(سکته قلبی) و پرکاری غده تیروئید.

کبد مهم ترین منبع ذخیره مس در بدن می باشد. مقدار بسیار کمی از آن نیز در خون یافت می شود.

مس موجود در مغز و کبد جنین و نوزاد بیشتر از افراد بالغ است. این میزان بالاتر مس، برای پیشگیری از کمبود آن در دوران شیرخوارگی(مانند آن چه در مورد آهن نیز وجود دارد) است.

مس به عنوان کاتالیز کننده ی فعل و انفعالات شیمیایی مربوط به ساخت هموگلوبولین(جزء حمل کننده اکسیژن خون) عمل می کند.

بیشترین غلظت مس موجود در بدن، در کبد و قسمت های اصلی سیستم عصبی مرکزی مخصوصا مغز یافت می شود. مس در کبد ذخیره شده و از طریق اسیدهای صفراوی دفع می شود. مس باید در بدن با یک پروتئین ترکیب شود تا قابل استفاده گردد.

مس در همه سلول های بدن انسان یافت می شود. این ریز مغذی یک عنصر ضروری برای تولید ملانین در پوست انسان می باشد. ملانین مسئول ایجاد رنگ در چشم، مو و پوست می باشد.

مس یک آنتی اکسیدان قوی است؛ به این ترتیب که رادیکال های آزاد را از بین می برد و از آسیب های سلولی ها جلوگیری می کند. به نظر می رسد که اثرات ضد سرطانی نیز داشته باشد.

دستبندهای مسی که برای درمان آرتریت(التهاب مفاصل) استفاده می شوند، چنین اثری ندارند، بلکه مس درون بدن می تواند برخی از دردهای آرتریتی را آرام کند.

در بدن انسان، مس به استفاده بهینه از آهن و به کارگیری آن در بدن کمک می کند.

تعادل مس در بدن ممکن است به دلیل دریافت بیش از حد غذاهای پُر فیبر، آهن زیاد و یا ویتامین C بالا به هم بخورد.

اگر دریافت روی نسبت به مس نیز بیش از نسبت 10 به 1 باشد، می تواند با جذب و متابولیسم آن در بدن مداخله نماید. پلاگر، سل ریوی، آنمی آبلاستیک و مگالوبلاستیک، تالاسمی های ماژور و مینور، آرتریت روماتوئید، لوپوس سیستمیک، لوسمی، هموکروماتوز، سیروزصفراوی، تب تیفوئید و بیماری هوچکین سبب افزایش سطوح مس می شوند.

⇐کاهش میزان CU در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

مبود این عنصر نادر است. کمبود مس (hypocupremia) معمولا در بیماران مبتلا به نفروزیس(نارسایی کلیه)، ویلسون، مبتلایان به سوء تغذیه پروتئین – انرژی و نوزادانی که در درازمدت تنها با شیر گاو تغذیه شده باشند، دیده می شود.

نوتروپنی (neutropenia) بهترین علامت مربوط به کمبود مس می باشد. نوتروپنی عبارت است از کاهش غیر طبیعی تعداد گلبول های سفید خون.سندرم منکز، سوختگی ها، بیماری ویلسون، اسپرو و سندرم نفروتیک سبب کاهش سطوح مس در بدن می شوند.

⇐علائم افزایش CU چیست؟

دریافت بالای مس منجر به سردرد، کاهش قند خون ، افزایش ضربان قلب و تهوع می شود.

مس اضافی در مغز و کبد ته نشین شده، به کلیه ها آسیب می رساند و مانع تولید ادرار می شود. مسمومیت با مس باعث کم خونی و ریزش مو در خانم ها می شود.

مقدار بالای مس با عنصر روی که برای ساخت آنزیم های گوارشی لازم است تداخل می کند.

⇐علائم کاهش CU چیست؟

کمبود مس منجر به بروز موارد زیر می شود:

* تهی سازی و تخلیه اکسیژن در سلول ها

* کاهش HDL  کلسترول(کلسترول خوب)

* مشکلات پوستی

* التهاب قوزک پا

* کم خونی

* کم شدن آنسفالین های مغزی

* توهم های شنوایی

* افسردگی

 

⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش CU چیست؟

  • منابع غذایی مس شامل غلات سبوس دار ، آجیل، حبوبات، جگر و دل و قلوه، کاکائوی تیره ، سبزی های برگ سبز تیره، مرغ، غذاهای دریایی ، آلو و سویا می باشد.فواید مس:
    * مس به اکسیده شدن گلوکز و در نتیجه آزاد شدن انرژی در بدن کمک می کند.

    * به جذب آهن توسط بدن کمک می کند.

    * به تامین اکسیژن لازم برای بافت های بدن(به منظور افزایش سطح انرژی بدن) از جمله مغز کمک می کند.

    * به غده تیروئید برای تعادل درترشح هورمون ها یاری می رساند.

    * به عنوان حمل کننده اکسیژن در خون عمل می کند.

    * به عملکرد مغز و اعصاب کمک می کند.

    * برای عملکرد اسیدآمینه تیروزین(به منظور عامل رنگ) لازم می باشد.

    * برای ساخت سلول های قرمز خون ضروری است.

    * جزئی از آنزیم ضروری برای سنتز هورمون آدرنالین می باشد.

    * با فعالیت آنزیم های روده ای در ارتباط نزدیک می باشد.

    * سطح مس در بدن با سطح استروژن در ارتباط است.

    * مس میزان آدرنالین، نوراپی نفرین و دوپامین را افزایش می دهد.

    * سطوح پایین مس موجب خفگی سلول ها و فقدان اکسیژن در آن ها می شود.

     

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

فنی توئین، کاربامازپین، فنوباربیتال، قرص های ضد بارداری خوراکی و استروژن ها سبب افزایش سطوح مس می شوند، همچنین غلظت های بالای ید، باریم و گادولینیوم نیز باعث اختلال در نتیجه آزمایش می شوند.

منابع:mendel-lab.com-razipatholab.com

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش RPR

⇐معرفی تست RPR:

سفلیس عفونت مقاربتی (SIT) است که توسط باکتری ایجاد می‌شود. راه انتقال این بیماری از طریق رابطه جنسی است. اگر سفلیس به درستی درمان نشود، می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد. از باکتری این بیماری به عنوان تروپونما پالیدوم یاد می‌شود. آزمایش RPR همراه با تست آنتی‌بادی خاص به پزشک اجازه می‌دهد تا تشخیص دهد عفونت وجود دارد یا نه.

با تشخیص عفونت فعال، احتمال بروز عوارض و شیوع بیماری توسط فرد آلوده، کاهش پیدا می‌کند. سفلیس می‌تواند از طریق تماس جنسی با فرد آلوده و از طریق مادر به نوزاد در هنگام زایمان یا بارداری منتقل شود. با آزمایش‌های مختلف می‌توان سفلیس را تشخیص داد و روند درمان را آغاز کرد تا از بروز مشکلات حادتر در آینده جلوگیری شود.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

برای غربالگری یاتشخیص عفونت با باکتری ترپونماپالیدوم که باعث سیفلیس یک بیماری مقاربتی می شود.

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

پزشک ممکن است به دلایل مختلف آزمایش RPR را سفارش دهد. این یک روش سریع برای غربالگری افراد در معرض خطر ابتلا به سیفلیس است. پزشک ممکن است در صورت وجود زخم هایی مانند سیفلیس یا بثورات جلدی، این آزمایش را انجام دهد. پزشکان همچنین با استفاده از آزمایش RPR، زنان باردار را به طور معمول برای سفلیس غربال می کنند.

آزمایش RPR آنتی بادی هایی را که در خون فرد مبتلا به سفلیس وجود دارد، به جای باکتری که باعث بیماری می شود، اندازه گیری می کند. همچنین می توان از آن برای بررسی روند پیشرفت بیماری سیفیلیس فعال استفاده کرد. پس از یک دوره درمانی با آنتی بیوتیک های مؤثر، پزشک انتظار دارد که تعداد آنتی بادی ها کاهش یابد، و آزمایش RPR می تواند این امر را تأیید کند.

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

برای انجام آزمایش RPRنیازی نیست شرایط ناشتایی را رعایت کنید. اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید بهتر است قبل از آزمایش خون در مورد آن با پزشک مشورت کنید. مصرق داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین قبل از آزمایش محدود یا قطع می‌شود.

⇐علائم افزایش RPR یا چیست؟

  • غدد و برجستگی و یا زخم روی آلت تناسلی و ناحیه مقعدی
  • زخم‌های ماندگار پوستی
  • سکته
  • مشکلات قلبی
  • مننژیت
  • از دست دادن شنوایی و بینایی
  • زوال عقل
  • از دست دادن حس پوستی
  • ناتوانی جنسی در مردان
  • بی اختیاری مثانه

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

  1. آزمایش RPR همچنین می‌تواند نتایج مثبت کاذب ایجاد کند. بعضی از شرایطی که می‌تواند باعث ایجاد یک مثبت کاذب شود شامل موارد زیر است:

    • ایدز
    • بیماری لایم
    • مالاریا
    • لوپوس
    • انواع خاصی از ذات‌الریه، به ویژه آن‌هایی که با سیستم ایمنی آسیب‌دیده همراه هستند.

منابع:m-lab.ir-homeca.ir-cytogenome.IR

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

آزمایش BG RHگروه خون

⇐معرفی آزمایش گروه خون:

  • گلبول‌های قرمز در سطح خود عواملی به نام آنتی‌ژن دارند. دو آنتی‌ژن اصلی گلبول‌های قرمز انسان آنتی‌ژن A  و آنتی‌ژن Bهستند. گروه‌های خونی براساس وجود و یا عدم  وجود این آنتی‌ژن‌ها تعیین می‌گردند. به این صورت كه افرادی كه در سطح گلبول‌های قرمز خود دارای آنتی‌ژن A هستند، گروه خون A، افرادی كه واجد آنتی‌ژن B هستند، گروه خون B، افرادی كه هر دو آنتی‌ژن A و B دارند، گروه خون AB و افرادی كه هیچ كدام از عوامل A و B را ندارند گروه خون O نامیده می‌شوند. در سطح بعضی از گلبول‌های قرمز یك نوع عامل آنتی‌ژنی دیگر نیز وجود دارد به نام Rh كه در صورت وجود این عامل، فرد Rh مثبت و در صورت عدم وجود، فرد Rh منفی می‌شود. بدن انسان به طور طبیعی عواملی به اسم آنتی‌بادی را بر علیه آنتی‌ژن‌های موجود تولید می‌كند. به طور مثال افرادی كه آنتی‌ژن Aرا در سطح گلبول‌های قرمز خود دارند نسبت به آنتی‌ژن B آنتی‌بادی تولید می‌كنند و برعكس.
  • مكانیسم عمل بقیة گروههای نیز به همین صورت می‌باشد مثلاً گروه خون AB چون هیچ‌گونه آنتی‌بادی بر علیه A وB ندارد به راحتی می‌تواند با رعایت عامل Rh، هم از گروه خون A و هم از B خون دریافت كند. در مقابل افراد با  گروه خون O چون هیچ کدام از آنتی ژن های A و B را ندارند، بدنشان آنتی بادی بر علیه این دو آنتی ژن تولید می کند. بنابراین افراد با گروه خونی O تنها می تواند از هم گروهی خود خون دریافت کنند و به تمام گروه ها با رعایت عامل Rh خود بدهند (دهنده همگانی).
  • اگر شخصی با Rh منفی از شخصی با Rh مثبت خون دریافت كند، زمانی كه خون به فرد منفی منتقل می‌شود بدن او آنتی بادی‌هایی بر علیه Rh‌های مثبت وارد شده می‌سازد (چون این Rh‌ها به صورت طبیعی در بدن فرد Rh منفی وجود ندارند بدن آنها را مهاجم تشكیل داده و  بر  علیه آنها آنتی‌بادی می‌سازد) این مكانیسم با اولین انتقال خون مشكلی ایجاد نمی‌كند ولی اگر دفعات بعدی خون Rh مثبت به فرد منفی انتقال یابد، آنتی بادی‌های ساخته شده به Rh مثبت حمله می‌كنند و باعث رسوب گلبول‌ها می‌گردند كه خطرات جدی ایجاد می‌كند. تعیین نوع Rh  برای خانم‌های باردار از اهمیت خاصی برخوردار است. اگر گروه خون مادر منفی و گروه خونی جنین  مثبت باشد بدن مادر آنتی‌بادی تولید می‌كند كه این آنتی بادی‌ها از جفت عبور می‌كنند و می‌توانند گلبول‌های قرمز جنین را از بین ببرند.
  • برای جلوگیری از این امر مادر Rh منفی طی بارداری از ایمونوگلوبولین استفاده خواهد كرد تا بارداری و زایمان موفقی را پشت سر بگذارد. ایمونوگلوبولین Rh(RhoGAM) باعث جلوگیری از پیوند شدن آنتی بادی‌های مادر و آنتی‌ژن‌های Rh جنین می‌شود

⇐هدف از انجام تست چیست؟

 

  • آزمایش گروه خون جهت سازگاری خون زوجین.
  • آزمایش گروه خون جهت تشخیص RH خون منفی یا مثبت.
  • آزمایش گروه خون برای دریافت کارت گواهینامه.
  • آزمایش گروه خون برای دریافت کارت پایان خدمت.
  • آزمایش گروه خون جهت اهدای خون.
  • آزمایش گروه خون جهت اهدای عضو

انواع گروه‌های خونی مختلف:

چهار گروه خونی اصلی وجود دارد. این گروه‌های خونی عبارتند از:

✔ گروه خونی A: این گروه خونی حاوی آنتی ژن A و آنتی بادی B است.

✔ گروه خونی B: این گروه خونی حاوی آنتی ژن B و آنتی بادی A است.

✔ گروه خونی AB: حاوی دو آنتی ژن A و B، اما فاقد هر دو آنتی بادی A و B است.

✔ گروه خونی O: فاقد دو آنتی ژن A و B، اما حاوی هر دو آنتی بادی A و B است

هر گروه خونی از چه گروهی می تواند خون بگیرد؟

*O : افراد گروه O می توانند به هر کسی خون اهدا کنند، زیرا خون آنها آنتی ژن ندارد. با این حال، آنها فقط می توانند خون را از سایر افراد نوع O دریافت کنند (زیرا خون با هر آنتی ژنی خارجی دیده می شود).
*A : افراد نوع A می توانند به افراد دیگر نوع A و افراد نوع AB اهدا کنند. افراد نوع A فقط می توانند از سایر افراد نوع A و افراد نوع O خون دریافت کنند.
*B: افراد گروه B می توانند به سایر افراد B و افراد AB خون اهدا کنند. افراد گروه B فقط از افراد نوع B و افراد نوع O می توانند خون دریافت کنند.
*AB : افراد گروه AB فقط می توانند به سایر افراد AB خون بدهند، اما می توانند از هر نوع خون دریافت کنند.
گروه های خونی بیشتر بر اساس فاکتور Rh سازماندهی می شوند:
*Rh مثبت : افراد دارای خون Rh مثبت دارای آنتی ژن Rh در سطح گلبول های قرمز خون خود هستند. افرادی که خون Rh مثبت دارند می توانند خون Rh مثبت یا Rh منفی دریافت کنند.
*Rh منفی : افرادی که خون Rh منفی دارند آنتی ژن Rh ندارند. افرادی که خون Rh منفی دارند، فقط خونی می توانند دریافت کنند که Rh منفی نیز باشد. سیستم های گروه بندی A،B،O و Rh با هم، گروه خونی کامل شما را تولید می کنند. هشت نوع ممکن وجود دارد:
*Oمثبت
*Oمنفی
*A مثبت
*A منفی
*B مثبت
*B منفی
*AB مثبت
*AB منفی
نوع O منفی یک اهداکننده جهانی در نظر گرفته شده است.
کارل لندشتاینر اتریشی گروه های خونی را در سال 1901 کشف کرد. قبل از آن، انتقال خون خطرناک و احتمالا کشنده بود. لندشتاینر این فرآیند را بسیار ایمن‌تر کرد و جایزه نوبل را برای کارش دریافت کرد.

چرا گروه خونی انجام می شود؟

روه‌بندی خون قبل از انتقال خون یا هنگام طبقه‌بندی خون فرد برای اهدا انجام می‌شود. گروه خونی راهی سریع و آسان برای اطمینان از دریافت نوع مناسب خون در حین جراحی یا پس از آسیب است. اگر به شما خون ناسازگار تزریق شود، می تواند منجر به ایجاد لخته خون یا آگلوتیناسیون شود که می تواند کشنده باشد. گروه خونی به ویژه برای افراد باردار مهم است. اگر مادر Rh منفی و پدر Rh مثبت باشد، کودک احتمالا Rh مثبت خواهد بود. در این موارد، مادر نیاز به دریافت دارویی به نام RhoGAM دارد. این دارو بدن مادر را از تشکیل آنتی بادی‌هایی که ممکن است در صورت مخلوط شدن خون نوزاد، به سلول‌های خونی کودک حمله کند، حفظ می‌کند، که اغلب در دوران بارداری اتفاق می‌افتد.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

نیاز به ناشتایی ندارد.

مفهوم سازگاری گروه‌های خونی:

✔ افرادی که گروه خونی A دارند، می‌توانند به گروه‌های AB و A خون اهدا و از گروه‌های خونی A و O خون دریافت کنند.

✔ افرادی که گروه خونی B دارند، می‌توانند به گروه‌های خونی  AB و B خون اهدا کنند و از گروه‌های خونی B و O خون دریافت کنند.

✔ افرادی که گروه خونی O دارند، قادر به اهدی خون به تمام گروه‌های خونی هستند. اما این افراد فقط می‌توانند از گروه خونی O خون دریافت کنند.

✔ افرادی که گروه خونی AB دارند، فقط می‌توانند به گروه خونی AB خون اهدا کنند، این افراد میتوانند از همه‌ی گروه‌های خونی خون دریافت کنند.

سیستم گروه خونی RH در آزمایش گروه خونی به چه معنا است؟

یکی از مواردی که اهمیت سیستم RH گروه‌های خونی را پررنگ تر می‌کند، مسئله مثبت و منفی بودن آن است. این آنتی ژن همچون آنتی ژن‌های A و B دو نوع مثبت و منفی دارد. اما این مثبت و منفی بودن چه زمان‌هایی مورد توجه قرار می‌گیرند:

  •  اهدای خون: هنگام اهدای خون فردی با RH منفی نمی‌تواند از فرد با گروه خونی RH مثبت خون دریافت کند. در مرتبه اول مشکلی ایجاد نمی‌شود اما در دریافت بعدی RH منفی نسبت به نوع مثبت آنتی بادی تولید کرده، سلول‌ها را دفع می‌کند. خون دریافت رسوب کرده و خطرات جدی برای فرد به همراه خواهد داشت.
  • چون شواهدی مبنی بر تاثیر گروه‌ خونی مادر بر زردی نوزاد وجود دارد، در بعضی از مواقع این آزمایش به همراه آزمایش زردی نوزاد مورد توجه قرار می‌گیرد.
  • بارداری: یکی دیگر از مواردی که در آزمایشات دوران بارداری مورد توجه قرار می‌گیرد، RH منفی و مثبت است. اگر مادر RH منفی داشته باشد و جنین مثبت در این صورت باید پس از زایمان مادر آمپول روگام تزریق کند. چراکه گفتیم خون آنتی بادی تولید می‌کند بنابراین باید این تزریق در سریعترین زمان ممکن انجام بگیرد تا خون فرصت تولید آنتی بادی پیدا نکند.

تشخیص گروه خونی اصلی از گروه خونی والدین:

در ابتدا لازم است بدانید که لزوما همیشه گروه خونی فرزندی ناشی از ترکیب گروه خونی پدر و مادر نیست و ممکن است متفاوت باشد. همچون دیگر فاکتورهای وراثتی نوع خون نیز عاملی ژنتیکی است که از والدین خود به ارث می‌بریم.

  • چنانچه مادر AB و پدر A باشد گروه خونی فرزند A ،B یا AB خواهد بود.
  • چنانچه مادر AB و پدر O باشد، گروه خونی فرزند A یا B خواهد بود.
  • اگر والدین گروه خونی A باشند، فرزند از گروه A یا O خواهد بود.

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

  • وجود پروتئین های غیر طبیعی در سرم، آنتی بادیهای پوشاننده سلول، ژل وارتون، فیبرینوژن، اُتوآنتی بادیها، آنتی بادیهای غیر منتظره، سولفات پروتامین،عفونت ناشی از باکتریهای گرم منفی که شبیه آنتی ژن B فعالیت می کنند در انجلم روشهای تععین گروه خون تداخل می نمایند.
  • وجود پدیده رولو ( روی هم قرار گرفتن گلبول های قرمز) و حضور آنتی بادیهای سرد در گروه بندی ایجاد اختلال می کند.
  • زیرگروههای ضعیف ممکن است باعث ایجاد اشتباه در گروه بندی شوند.

منابع:booalilab.ir-nobellab.com-homeca.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.