آزمایش1 LkM

⇐معرفی تست LKM:

بیماری کبد می تواند علل مختلفی داشته باشد. اگر احتمال هپاتیت خودایمنی داده شود، آزمایش (LKM (Liver/Kidney Microsome antibody درخواست می گردد.هپاتیت اتوایمیون(Autoimmune hepatitis) از زمره بیماری های کبدی می با شد که بعلت اختلال در عمل سیستم ایمنی ایجاد خواهد شد. هپاتیت اتوایمیون سه تیپ دارد که تیپ یک شایع ترین فرم هپاتیت اتوایمیون بوده و در خانم های جوان دیده می شود، تیپ دو در بیماران با هپاتیت C مزمن و تیپ سه که نادر ترین فرم هپاتیت اتوایمیون است مانند تیپ یک در زنان جوان دیده می شود. در موارد تشخیص سریع و بموقع هپاتیت اتوایمیون خیلی خوب قابل کنترل و نیز درمان می باشد اما در صورت به تعویق افتادن تشخیص پیش آگهی هپاتیت اتوایمیون مناسب نخواهد بود. به علاوه افتراق هپاتیت اتوایمیون از هپاتیت های ویروسی با اهمیت میباشد زیرا درمان در آنها متفاوت می با شد. از تغییراتی که در هپاتیت اتوایمیون شاهد آن خواهیم بود شامل افزایش گاماگلوبولینها و نیز افزایش اتوآنتی‌بادی‌ها که در هپاتیتهای ویروسی آنتی بادی های اتوایمیون وجود ندارد. از اتو آنتی بادی ها می توان به آنتی بادی های Anti Nuclear Ab(ANA) , Smooth Muscle Ab(SMA) ,Liver Kidney microsomal Ab (LKM), Soluble Liver Ag(SLA), اشاره نمود. از بین این آنتی بادی هاANA/SMA در سایر بیماریهای اتوایمیون و همچنین درصد کمی از هپاتیت های ویروسی دیده می شود پس تست اختصاصی برای بررسی هپاتیت اتوایمیون نمی باشد. مارکر SMA یک مارکر مهم در AIH تیپ یک است. در بیماران با آزمایش ANA/SMA مثبت بررسی LKM بسیار ارزشمند است.
پروتئینLKM این آنتی ژن بر سه تیپ می باشد که شامل:LKM-1 این مارکر در ارتباط با سیتوکروم اکسیدازP4502D6 می باشد، یک پروتئین پنجاه کیلو دالتونی که در سیتوپلاسم اکثر سلول های کبدی و توبول های کلیوی پروکسیمال وجود دارد. مارکر LKM بیشتر در کودکان و بویژه در دختران 14-2 سال ارزش تشخیصی دارد اما تنها در 4 درصد بالغین با بیماری هپاتیت اتوایمیون مشاهده می شود. مارکرLKM-2 مرتبط با سیتوکروم اکسیداز P4502C9 است که در متابولیسم داروها اهمیت بسزایی دارد. مارکر LKM-3 در هپاتیت مزمن نوع D مشاهده می شود. به علاوه مارکر LKM در بعضی از بیماران با هپاتیت C نیز مثبت می شود. پس، این آنتی‌بادی هم اختصاصی هپاتیت اتوایمیون نخواهد بود.
مارکر SLA : این آنتی ژن محلول کبدی اختصاصیترین آزمایش جهت بررسی هپاتیت اتوایمیون است و اختصاصیت آن حدود 100درصد برای هپاتیت اتوایمیون می باشد اما تنها در 15-10درصد بیماران هپاتیت اتوایمیون مثبت میشود.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

برای کمک به تشخیص و تمایز سلول های کبدی خودایمن از سایر عوامل جداکننده ی اسیب های کبدی

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

درصورتی که پزشک معالج به ابتلا فرد به هپاتیتی که مرتبط با فرایند خودایمنی است مشکوک میباشد.

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

Smooth muscle antibody ، AMA ، ANA ، AST ، Autoantibodies و Bilirubin .

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

این آزمایش نیازی به ناشتایی و محدودیت رژیم غذایی ندارد.

⇐علائم افزایش LKM 1 چیست؟

خارش

کبد بزرگ شده

درد مفاصل

نارحتی شکمی

تهو یااستفراغ

ادرار تیره

از دست دادن اشتها

مدفوع کم رنگ یا خاک رس

درد عضلانی

در زنان عدم قاعدگی

بثورات پوستی

تجمع مایعات (ادم)

 

⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش التهاب کبد وپانکراتیت چیست؟

باید محدودیت های غذایی اعمال شود که در زیر غذاهایی که باید تا حد امکان از مصرف آنها خودداری شود بیان شده است:
گوشت قرمز
احشا داخلی حیوانات مثل دل، جگر، قلوه و …
غذاهای سرخ شده مثل سیب زمینی سرخ شده و …
سس مایونز
کره یا مارگارین
لبنیات پر چرب
دسر ها و مواد غذایی که در تولید آنها شکر استفاده شده است.
اسید های چرب ترانس باید در رژیم غذایی التهاب پانکراس به صفر برسد.
غذاهای سرخ شده و گوشت های فراوری شده مثل همبرگر و فست فود ها از بدترین انتخاب های غذایی برای بیماران التهاب پانکراس هستند، همچنین اعما و احشا داخلی حیوانات، غذاهای سرخ شده، مایونز، چیپس و لبنیات پر چرب در راس محدودیت های غذایی قرار دارند.

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

نمونه های با شدت همولیز و یا لیپمیک بالا در نتایج آزمون ایجاد تداخل می کنند.

منابع:miladlab.ir-drsharifi-lab.com-mendel-lab.com-abtinmed.org-taghzie.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *