آزمایش HB A1C
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsen⇐معرفی تست HB A1C:
در گذشته، هموگلوبین گلکوزیله شده (HbA1c) در ابتدا به عنوان یک هموگلوبین “غیرمعمول” در بیماران مبتلا به دیابت بیش از 40 سال پیش مشخص شد. پس از آن کشف، مطالعات کوچک متعددی در ارتباط با اندازه گیری گلوکز انجام شد که منجر به این ایده می شود که HbA1c می تواند به عنوان یک اندازه گیری عینی از کنترل قند خون استفاده شود و یک رابطه معتبر بین A1C و میانگین گلوکز در طیف وسیعی از انواع دیابت و جمعیت بیمار ایجاد کرد.
آزمایش HbA1c یا گاهی اوقات هموگلوبین A1c یا فقط A1c خوانده می شود. همان چیزی است که به عنوان هموگلوبین گلیکوزیله شده شناخته می شود.گلوکز (قند) بدن به گلبول های قرمز خون می چسبد و در گردش خون به جریان در می آید. گلبولهای قرمز حدود 2-3 ماه فعال هستند، به همین دلیل این تست میانگین تغییرات قند خون را در دو الی سه ماه نشان می دهد.
HbA1c میانگین گلوکز پلاسما را طی هشت تا 12 هفته گذشته منعکس می کند. در هر ساعت از شبانه روز قابل انجام است و نیازی به آماده سازی خاصی مانند ناشتایی ندارد. این خصوصیات باعث شده است تا این آزمایش برای ارزیابی کنترل قند خون در مبتلایان به دیابت استفاده شود. و از آن به عنوان یک آزمایش تشخیصی برای دیابت و به عنوان یک آزمایش غربالگری برای افراد در معرض خطر دیابت وجود دارد.
قند بیشتر از حد طبیعی در خون به رگ های خونی آسیب می رساند. این آسیب می تواند منجر به بروز مشکلات جدی در قسمت هایی از بدن مانند چشم و پا شود.
⇐هدف از انجام تست چیست؟
آزمایش A1C ممکن است برای غربالگری یا تشخیص موارد زیر استفاده شود:
دیابت نوع 2
در دیابت نوع 2، گلوکز خون شما بسیار بالا می رود زیرا بدن شما انسولین کافی برای انتقال قند خون از جریان خون به سلول های شما نمی سازد، یا سلول های شما به انسولین پاسخ نمی دهند.
پیش دیابت
پیش دیابت به این معنی است که سطح گلوکز خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که به عنوان دیابت تشخیص داده شود. تغییرات سبک زندگی، مانند تغذیه سالم و ورزش، ممکن است به تاخیر یا جلوگیری از تبدیل شدن پیش دیابت به دیابت نوع 2 کمک کند.
اگر دیابت یا پیش دیابت دارید، آزمایش A1C می تواند به نظارت بر وضعیت شما کمک کند و بررسی کند که چقدر توانسته اید سطح قند خون خود را کنترل کنید.
⇐این تست چه زمانی درخواست میشود؟
آزمایش HbA1c بعنوان بخشی از چک آپ سلامتی یا زمانی که فرد به علت علائم کلاسیک افزایش گلوکز مثل موارد زیر مشکوک به دیابت باشد.
- تشنگی و پر نوشی
- افزایش ادرار
- خستگی
- تاری دید
- کندی بهبود زخم.
آزمایش HbA1c در بالغین چاق و دارای ریسک های زیر نیز درخواست می شود.
⇐تستهای آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟
- آزمایش fasting blood sugar
- آزمایش 2hpp ( آزمایش قند خون دو ساعته)
- آزمایش چالش گلوکز (GCT ).
- تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
1)نمونه خون
⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
برای آزمایش HbA1c نیازی به آمادگی خاصی ندارید و نیاز به ناشتایی نمی باشد.
⇐افزایش میزان HB A1C در شرایط زیر مشاهده میشود:
- فشار خون
- خوردن بیش از حد، مانند میان وعده میان وعده ها
- عدم ورزش
- دوز داروی دیابت را از دست داده اید یا دوز نادرست مصرف نمی کنید
- پرخوری یک قسمت از قند خون پایین (هیپوگلیسمی)
- مصرف داروهای خاص مانند استروئیدها
⇐کاهش میزان HB A1C در شرایط زیر مشاهده میشود:
–
⇐علائم افزایش HB A1C چیست؟
- افزایش تشنگی و خشکی دهان
- نیاز به تکرر ادرار
- خستگی
- تاری دید
- کاهش وزن غیر عمدی
- عفونت های مکرر مانند برفک، عفونت مثانه (سیستیت) و عفونت های پوستی
- درد شکم
- احساس یا بیمار بودن
⇐علائم کاهش HB A1C چیست؟
–
⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش HB A1C چیست؟
-
به طور کلی، هدف مهم برای A1c این است که نتیجه آزمایش کمتر از 7٪ باشد. با رسیدن به رنج نرمال HbA1C در آزمایش خون HbA1C و گام برداشتن موثر جهت کاهش A1c، خطر عوارضی مانند آسیب عصبی، مشکلات چشمی و بیماری قلبی را به طور چشمگیری کاهش میدهید. اما سوال این است که چطور به این هدف برسیم؟ در این قسمت از مقاله چند نکته مهم علاوهبر مصرف داروهای تجویز شده برای کاهش قند خون توصیه میشود:
- وسایل جدیدی برای آشپزخانه تهیه کنید. ترازوی دیجیتال آشپزخانه و فنجانهای رژیمی در مشخص کردن سهم هر ماده غذایی کمک میکند چراکه اگر بیشتر از نیاز بدنتان غذا بخورید، قند خونتان بالا می رود. کنترل وعدههای غذایی یک راه خوب برای کاهش سطح A1c محسوب میشود
- غذاهای کربوهیدراتی را هوشمندانه و با حساسیت بیشتری مصرف کنید چراکه کربوهیدراتها تاثیر مستقیم بر سطح قند خون دارند. اگر کربوهیدراتهای نشاستهای را به مقدار زیاد و طور مداوم مصرف کنید، عدد A1c شما رو به افزایش میرود. بنابراین، در انتخاب نوع کربوهیدراتها و مقدار صرف آنها با پزشک خود مشورت کنید
- محتوای بشقاب خود را اصلاح کنید. کارشناسان تغذیه توصیه میکنند که نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات کم نشاسته مانند هویج، کدو سبز یا گوجه فرنگی پر کنید. یک چهارم بشقاب نیز به پروتئین کم چرب مانند مرغ یا توفو اختصاص یابد و یک چهارم باقی مانده به غلات کامل مانند برنج قهوهای یا کینوآتعلق بگیرد
⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
خونریزی حاد یا مزمن (به دلیل کمبود ذخایر هموگلوبین)، کم خونی همولیتیک، نارسایی مزمن کلیه و همچنین اگر بیمار در روزهای اخیر تزریق خون داشته باشد، ممکن است باعث کاهش کاذب هموگلوبین A1c شود.
فقر آهن نیز موجب افزایش کاذب هموگلوبین A1c میشود.
قند خون حاد غیر دیابتیک، جراحی طحال یا برداشتن طحال، بارداری، افزایش تری گلیسیرید (TG) و مصرف مکمل هایی مانند ویتامین C و E بر سطح هموگلوبین A1c تأثیر می گذارد.
منابع:vostrogene.com-razipatholab.com-parsteblab.com-homeca.ir
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.