آزمایش لیپاز

⇐معرفی تست لیپاز:

Lipase در آزمایش خون به یک نوع آنزیم اشاره دارد که با شکستن چربی‌های داخل معده به جذب آن‌ها در سیستم گوارش کمک می‌کند. این آنزیم را لوزالمعده ترشح می‌کند و مقدار آن در خون کم است. اما اگر در لوزالمعده مشکلی ایجاد شده باشد میزان ترشح این آنزیم زیاد شده .

آزمایش لیپاز میزان پروتئین لیپاز در خون را اندازه‌گیری می‌کند. لیپاز به بدن کمک می‌کند تا چربی‌ها را جذب کند. لیپاز توسط لوزالمعده(پانکراس)  آزاد می‌شود.

هنگامی که پانکراس ملتهب یا آسیب دیده باشد، لیپاز بیشتری آزاد می‌کند. پزشک با دانستن سطح این پروتئین در خون، عملکرد لوزالمعده را بررسی خواهد کرد. آزمایش لیپاز به عنوان لیپاز سرم یا LPS نیز شناخته می‌شود.

⇐هدف از انجام تست چیست؟

لیپاز یا Triacylglycerol acylhydrolase جزء آنزیم‌های هیدرولیزکننده محسوب می‌شود. این آنزیم (به وسیله مولکول آب) استرهای با زنجیره طولانی را هیدرولیز و اسیدهای چرب آزاد و گلیسرول تولید می‌کند. ویژگی های منحصر به فرد و پتانسیل بیوتکنولوژی لیپاز باعث شده است که از این آنزیم‌ در صنعت، مواد شوینده، داروهای صنعتی و لوازم آرایشی استفاده شود. منابع تولید آنزیم‌ لیپاز شامل ارگانیسم‌های میکروبی، قارچ (مخمر) و حیوانی(پستانداران) است. لیپازهای حاصل از قارچ و باکتری در صنعت کاربرد زیادی دارد.

سلول‌های آسینار((acinar  پانکراس در بدن انسان، مسئول ترشح لیپاز به شکل گرانول ذخیره هستند. آنزیم لیپاز 4 تا 8 هفته بعد از شروع پانکراتیت حاد افزایش یافته و به مدت 14 روز در خون بالا باقی می‌ماند. نیمه عمر این آنزیم در خون از آنزیم آمیلاز بالاتر است، در نتیجه برای بیماری‌های مرتبط با پانکراس ارزش بیشتری دارد.

اندازه گیری لیپاز نمونه خون در یک بازه زمانی معین، به تشخیص پانکراتیت حاد و گاهی پانکراتیت مزمن کمک می‌کند. دو نوع پانکراتیت حاد و مزمن وجود دارد:

پانکرایت حاد به صورت ناگهانی به وجود می آید و اغلب در اثر سنگ‌های صفراوی، ابتلا به ویروس ها و تروما ایجاد می‌شود .شانس درمان این بیماری بسیار بالا است.

پانکراتیت مزمن در دوره‌ی زمانی طولانی به وجود می آید و اغلب در اثر بدخیم شدن بافت پانکراس، مصرف الکل در گذر زمان و سیستیک فیبروزیس به وجود می‌آید. عکس‌های رادیولوژی و تست Immunoreactive Trypsinogen برای تشخیص این نوع پانکراتیت کمک‌کننده هستند.

⇐این تست چه زمانی درخواست می‌شود؟

آزمایش لیپاز ممکن است هنگامی انجام شود که فرد علائم پانکراتیت حاد یا علائم اختلال لوزالمعده دیگر مانند موارد زیر را داشته باشد:

  • درد شدید شکم یا کمر که به پشت گسترش می یابد یا بعد از خوردن غذا این احساس بدتر می شود
  • تب
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع ، استفراغ زردی چشم یا پوست (زردی)
  • افزایش ضربان قلب
  • مدفوع آبکی ، چرب ، با بوی ناخوشایند

همچنین ممکن است این آزمایش در فواصل زمانی مختلف درخواست داده شود تا یک پزشک معالج بهداشت و درمان بتواند بر روند درمانی شخصی که دارای بیماری لوزالمعده است نظارت کند تا اثربخشی درمان را ارزیابی کند و مشخص کند که آیا سطح لیپاز به مرور افزایش می یابد یا کاهش می یابد.

پانکراتیت حاد شایع ترین عامل افزایش سطح لیپاز می باشد. لیپاز آنزیمی می باشد که برای تجزیه تری گلیسریدها به اسید چرب توسط لوزالمعده به دوازدهه ترشح می شود. همانند آمیلاز، لیپاز هم پس از آسیب یا بیماری سلول های آسینار لوزالمعده در جریان خون ظاهر می شوند. سطح لیپاز سرم در تشخیص دیر هنگام پانکراتیت حاد مفیدتر می باشد. سطوح لیپاز در بیماری های مزمن تر لوزالمعده (کارسینوم لوزالمعده، پانکراتیت مزمن) مفیدتر هستند.

همه آنچه که باید در مورد آزمایش لیپاز بدانید

⇐تست‌های آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟

یکی از تست‌های مرتبط با آزمایش Lipase، آزمایش آمیلاز است که همراه با آزمایش لیپاز خون برای تشخیص اختلال‌های مربوط به پانکراس تجویز می‌شود. آزمایش آمیلاز (Amylase test) در درجه اول برای تشخیص و نظارت بر پانکراتیت حاد درخواست می‌شود. البته این آزمایش برای تشخیص بیماری‌های لوزالمعده نیز کاربرد دارد. اگر مقدار آمیلاز در خون افزایش پیدا کند ممکن است پزشک به وجود سایر بیماری‌ها نیز پی ببرد. آزمایش آمیلاز زمانی که علائم اختلال پانکراس مانند درد شدید شکم، تب، کاهش اشتها یا حالت تهوع در شخص مشاهده شود برای تشخیص وضعیت بیمار درخواست می‌شود.

آزمایش تحمل گلوکز نیز برای ارزیابی میزان سلول‌های پانکراس تولید شده توسط انسولین نیز تجویز می‌شود.

⇐چه نوع نمونه‌ای برای این تست درخواست می‌شود؟

1)نمونه خون

 

⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟

عدم مصرف الکل 24 ساعت قبل از انجام آزمایش

– عدم مصرف داروهای انسدادکننده اسفنکتر پانکراس از جمله:Cholinergics ،Codeine،Betanecol،Morphine و..

– عدم مصرف داروهای تشدیدکننده پانکراتیت از جمله:

Azathioprin،Captopril،Cimetidine،Asparaginase،Mercaptopurine،Solfonamides،Methil-Dopa،Estrogens و…

-مصرف Heparin باعث آزادشدن آنزیم لیپوپروتئین لیپاز و افزایش کاذب آن می‌شود.

⇐افزایش میزان لیپاز در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

بیماری زخم پپتیک، بیماری های لوزالمعده، بیماری های مجاری صفراوی، بیماری های روده، التهاب یا تومور غده ی بزاقی و نارسایی کلیه می توانند سطوح لیپاز را افزایش دهند.

 

⇐کاهش میزان لیپاز در شرایط زیر مشاهده می‌شود:

کمبود لیپاز در بدن نیز نشان از نوعی بیماری ارثی به نام شیلومیکرونمی فامیلیال دارد که در آن گلیسیریدها قادر به تجزیه در بدن نیستند. در پلاسمای خون این افراد مقدار شیلومیکرون‌ها (نوعی ذره لیپوپروتئینی که در خون یافت می‌شود) بالا می‌رود.

⇐علائم افزایش لیپاز چیست؟

  • احساس درد شدید در ناحیه شکم
  • استفراغ
  • احساس نفخ و تورم در شکم
  • درد‌های عضلانی
  • پایین آمدن فشار خون
  • تب
  • درد مداوم و خفيف یا شديد اغلب پس از میل غذا، در قسمت بالای شکم که گاهی به پشت يا سراسر شکم منتشر می‌شود. ممکن است این درد حالت سوزشی و مبهم دارد. دوره‌های زمانی درد می‌تواند روزها يا هفته ها طول بکشد اما به ندرت کمتر از يک روز ادامه می‌یابد.
  • یرقان (زردی پوست و چشم ها)
  • کم شدن سریع وزن
  • ديابت‌ شيرين‌
  • خونريزيی شديد و آسیب به لوزالمعده‌
  • تشکيل‌ کيست‌ يا آبسه‌ در لوزالمعده‌
  • کم شدن مزمن‌ کلسيم‌ در بدن
  • عفونت‌ ثانويه‌ باکتريايی لوزالمعده‌

⇐علائم کاهش لیپاز چیست؟

دردهای شکم و اختلال در رشد کودک بروز پیدا می‌کند. از دیگر علائم این بیماری می‌توان به بزرگ‌شدن کبد و طحال (هپاتواسپلنومگالی)،زانتومایفورانی (تقریباً در ۵۰٪بیماران) و تجمع چربی در شبکیه اشاره کرد. پانکراتیت‌های شدید (التهاب لوزالمعده)، علاوه بر خطر جانی، احتمال نارسایی‌های مزمن لوزالمعده و دیابترا نیز به دنبال خواهند.

⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش لیپاز چیست؟

  • همانطور که گفته شد در بیماران مبتلا به التهاب پانکراس به علت ترشح ناکافی آنزیم های گوارشی باید محدودیت های غذایی اعمال شود که در زیر غذاهایی که باید تا حد امکان از مصرف آنها خودداری شود بیان شده است:
    گوشت قرمز
    احشا داخلی حیوانات مثل دل، جگر، قلوه و …
    غذاهای سرخ شده مثل سیب زمینی سرخ شده و …
    سس مایونز
    کره یا مارگارین
    لبنیات پر چرب
    دسر ها و مواد غذایی که در تولید آنها شکر استفاده شده است.
    اسید های چرب ترانس باید در رژیم غذایی التهاب پانکراس به صفر برسد.
    غذاهای سرخ شده و گوشت های فراوری شده مثل همبرگر و فست فود ها از بدترین انتخاب های غذایی برای بیماران التهاب پانکراس هستند، همچنین اعما و احشا داخلی حیوانات، غذاهای سرخ شده، مایونز، چیپس و لبنیات پر چرب در راس محدودیت های غذایی قرار دارند.

⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟

مورفین، متاکولین، بتانکول، عوامل کولینرژیک ایندومتاسین، مپریدین و کدئین داروهایی هستند که می توانند سطوح لیپاز را افزایش دهند و یون های کلسیم ممکن است باعث کاهش سطح آن شوند.

منابع:homeca.ir-anyazma.com-vahidlab.ir-taghzie.ir

توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *