آزمایش فلوسایتومتری(CDمارکر)
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsenهدف ازازمایش فلوسایتومتری چیست؟
ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری
ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری روشی آزمایشگاهی است که حضور یا عدم حضور مارکرهای سلول های سفید خون (WBC)، به نام آنتی ژن، را تشخیص می دهد. این آنتی ژن ها ساختارهای پروتئینی هستند که داخل یا بر روی WBCها یافت می شوند. گروه های خاصی از این آنتی ژن ها معمولاً بر روی WBC یا درون آنها وجود داشته و منحصر به انواع سلول ها و مراحل بلوغ سلولی هستند. به علاوه، الگوهای خاصی از آنتی ژن ها بر روی سلول های غیرطبیعی یا سرطانی که در لوکمی ها و لنفوم ها دیده می شوند، وجود دارد. ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری ممکن است برای کمک به تشخیص، گروه بندی، درمان و پیشرفت این سلول های خونی سرطانی مفید باشد.
لوکمی ها و لنفوم ها با شروع تقسیم غیر قابل کنترل یک گلبول سفید غیر طبیعی و کپی های آن ایجاد می شوند.
سلول های سفید غیرطبیعی رشد می کنند، اما با عفونت ها مبارزه نکرده یا عملکردهای دیگری مانند WBC های طبیعی را انجام نمی دهند. سلول های سفید غیرطبیعی با سرعت طبیعی نمی میرند، بنابراین در مغز استخوان، غدد لنفاوی یا سایر بافت ها تجمع می یابند. با افزایش تعداد سلول های غیرطبیعی در مغز استخوان، ممکن است این سلول ها روی هم انباشته شده و از تولید گلبول های سفید طبیعی، گلبول های قرمز و پلاکت ها جلوگیری کنند، و در نهایت سلول های غیر طبیعی نیز ممکن است در خون آزاد شوند. همانطور که تعداد سلول های غیرطبیعی در غده لنفاوی افزایش می یابد، سایز غده لنفاوی نیز افزایش می یابد. گاهی اوقات لنفوم خون و یا مغز استخوان را نیز درگیر می کند.
اگر فرد مبتلا به لوکمی یا لنفوم باشد، در آزمایش های روتین مانند آزمایش CBC ممکن است تعداد سلول های سفید خونی افزایش یابند. این آزمایش ها ممکن است نشان دهنده لنفوم یا لوکمی باشند، اما به طور کلی، برای تایید تشخیص و شناسایی نوع خاصی از لوکمی یا لنفوم به اطلاعات بیشتری نیاز است که در این شرایط، ممکن است ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری بر روی نمونه های خون، مغز استخوان یا سایر نمونه ها انجام شود. ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری می تواند سلول های طبیعی و همچنین سلول های غیرطبیعی را که الگوی نشانگرهای آنها معمولا با انواع خاصی از لوکمی و لنفوم دیده می شود، شناسایی کند. همچنین، میتوان از نتایج این روش جهت پیش بینی میزان تهاجمی بودن سرطان و یا پاسخ به درمانی خاص استفاده کرد.
((بیشتر آنتی ژن هایی که ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری تشخیص می دهد با عدد CD cluster designation)) شناسایی می شوند. اعداد CD نشان دهنده یک قرارداد نامگذاری بین المللی است. تاکنون صدها آنتی ژن شناسایی شده اند که هر کدام دارای یک عدد CD منحصر به فرد هستند.
چرا ازمایش فلوسایتومتری درخواست می شود :
ارزیابی لنفوسیتوزها با علت نامشخص
شناسایی اختلالات لنفوپرولیفراتیو سلول های BوTشامل خون و مغز استخوان
تمایز لوسمی لنفوبلاستیک حاد(ALL)ازلوسمی حاد میلوئیدی (AML)
تعیین زیر گروه ایمونولوژیکALL
تشخیص لنفوسیت های واکنشی وهیپرپلازی لنفوئیدی از لنفوم بدخیم
تمایزبین لنفوم بدخیم و لوسمی حاد
آزمایش ایمونوفنوتایپ فلوسایتومتری به چه منظور انجام میشود؟
ایمونوفنوتایپینگ فلوسایتومتری در درجه اول برای کمک به تشخیص و طبقه بندی سرطان های سلولی خون (لوکمی ها و لنفوم ها) و کمک به هدایت درمان آنها استفاده می شود. این آزمایش ممکن است برای پیگیری نتایج غیرطبیعی CBC (افزایش تعداد لنفوسیتها، افزایش وجود سلول های خونی نا بالغ یا سایر سلول های غیرطبیعی) نیز انجام شود.
ایمونوفنوتایپینگ فلوسایتومتری ممکن است برای موارد زیر نیز درخواست شود:
- پیش بینی میزان تهاجمی بودن سرطان
- پیشبینی اینکه آیا سرطان به درمان خاصی پاسخ می دهد یا خیر
- کمک به تشخیص موفقیت آمیز بودن درمان لوکمی یا لنفوم
- تعیین اینکه آیا بیماری با وجود درمان باقی می ماند، یا پس از درمان موفقیت آمیز مجدد عود کرده است.
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
1)نمونه خون
نتایج آزمایش ایمونوفنوتایپینگ فلوسایتومتری به چه معناست؟
یک پاتولوژیست، که معمولا در خون و بیماری های خونی نیز تخصص دارد (هماتوپاتولوژیست)، نتایج CBC، اسمیر خون، یافته های مغز استخوان و ایمونوفنوتایپ فلوسیتومتری و همچنین سایر آزمایش ها را به منظور ارائه تفسیر جهت تشخیص بیماری در نظر میگیرد.
نشانگرها (آنتی ژنها) که بر روی سلول ها وجود دارند، توسط ایمونوفنوتایپ فلوسیتومتری شناسایی شده و به شناسایی سلول های موجود کمک می کنند. یک سلول طبیعی الگویی از آنتی ژن ها را نشان می دهد که با نوع و بلوغ سلول ارتباط دارد. (سلول های خونی معمولاً در مغز استخوان بالغ میشوند و زمانی که بالغ یا تقریباً بالغ می شوند به گردش در می آیند.) نتایج ایمونوفنوتایپینگ فرد با الگوی آنتی ژن های سلول های طبیعی و همچنین با الگوهای مرتبط با سلولهای غیرطبیعی (سلولهای حاضر در لوکمی و لنفوم) مقایسه می شود.
پزشک نتایج ایمونوفنوتایپینگ فلوسیتومتری را همراه با سابقه بالینی فرد، معاینه فیزیکی، علائم و نشانه ها و همچنین تمام تست های آزمایشگاهی برای تشخیص در نظر میگیرد. شرایط هر فرد، منحصر به فرد خواهد بود. ممکن است فرد، آنتی ژن های خاصی داشته باشد، که به طور معمول مشاهده می شوند. اما هنوز ممکن است نوع خاصی از سرطان خون یا لنفوم در فرد شناسایی شود.
نمونه هایی از علائم و نشانه های سرطان سلول های خونی عبارتند از:
- احساس خستگی یا فرسودگی، ضعف
- کاهش وزن یا اشتهای غیرقابل توجیه
- تنگی نفس هنگام انجام فعالیت فیزیکی
- رنگ پریدگی پوست
- خونریزی یا کبودی در بدن
- تب
- درد استخوان و مفاصل
- بزرگ شدن غدد لنفاوی، طحال، کبد، کلیه ها و بیضه ها
- سردرد
- حالت تهوع
- تعریق شبانه
منابع:arminlab
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.