آزمایش آمیلاز
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsen⇐معرفی تست Amylase:
ین آزمایش سطح آنزیم آمیلاز را در خون شما اندازهگیری میکند. حدود چهل درصد آمیلاز بدن توسط پانکراس ساخته میشود و بقیه از غدد بزاقی میآید. این آزمایش مشخص میکند که آیا شما به بیماریهایی که بر پانکراس یا غدد بزاقی تاثیر میگذارند مبتلا هستید یا خیر. اختلال پانکراس معمولا منجر به بالا رفتن غیرطبیعی سطح آمیلاز خون میشود. به جز پانکراتیت، عوامل دیگری مثل عفونت، سرطان، مصرف الکل یا داروهای خاص هم میتواند در بالا رفتن این آنزیم در خون نقش داشته باشد.
⇐هدف از انجام تست چیست؟
بررسی روند درمان در التهاب پانکراس و یا بیماری های پانکراس
بررسی برآمدگی و التهاب غدد بزاقی
⇐این تست چه زمانی درخواست میشود؟
وجود علائم مشکوک به بیماری پانکراس(درد شدید شکمی،تب،بی اشتهایی و تهوع)
سنجش آمیلاز سرم برای:
تشخیص و پایش درمان یا پیشرفت التهاب و سایر بیماری های پانکراس
آمیلاز ادرار برای:
افتراق پانکراتیت حاد از اختلالات اپی گاستریک (دردهای شکمی)
⇐تستهای آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟
لیپاز – تریپسین – تریپسینوژن – AST – Total Bilirubin
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
- خون
- ادرار 24 ساعت
⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
نیازی به رعایت شرایط به خاصی نیست.
⇐افزایش میزان Amylase در شرایط زیر مشاهده میشود:
- اوایل پانکراتیت حاد(3 تا 6 ساعت پس از شروع درد)
- پانکراتیت مزمن(این بیماری بیشتر در ارتباط با مصرف مداوم نوشیدنی های الکلی است)
- سرطان پانکراس
- انسداد مجاری پانکراس
- گاسترکتومی جزئی(عمل جراحی که طی آن بخشی از معده توسط جراح برداشته می شود)
- آپاندیسیت حاد(التهاب آپاندیس)
- پریتونیت حاد(التهاب پرده صفاق)
- زخم معده
- انسداد روده
- حاملگی خارج رحمی
- مصرف نوشیدنی های الکلی
- کتو اسیدوز دیابتی
- ماکرو آمیلازمی
⇐کاهش میزان Amylase در شرایط زیر مشاهده میشود:
- نارسایی پانکراس
- هپاتیت ها
- بیماری های کبدی
- سیستیک فیبروزیس پیشرفته(جهش در ژن CFTR و اختلال در ورود و خروج کلر از سلولها)
- پانکراتکتومی(عمل جراحی که طی آن بخشی از پانکرس توسط جراح برداشته می شود)
در بیماران دارای التهاب ناشی از زخم معده،اختلالات بزاقی،التهاب ناشی از بیماری های روده ای، انسداد روده ای و ماکروآمیلازمی فقط سطح خونی آمیلاز افزایش می یابد و سطح خونی لیپاز طبیعی است.
⇐علائم افزایشAmylase خون چیست؟
- درد شدید شکم در قسمت فوقانی آن که به کمر گسترش می یابد و یا بعد از خوردن غذا احساس درد بدتر می شود
- تب
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع ، استفراغ زردی چشم یا پوست (زردی)
- افزایش ضربان قلب
- مدفوع آبکی، پر چرب و با بوی بسیار بد
⇐علائم کاهش Amylase خون چیست؟
–
⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش Amylase چیست؟
-
ژیم غذایی نقش بسیار مهمی در روند بهبودی بیماران پانکراتیت دارد و لازم است این بیماران پس از تشخیص و شروع درمان دارویی، به متخصص تغذیه برای دریافت رژیم غذایی مناسب مراجعه کنند تا از سوءتغذیه و دریافت ناکافی مواد غذایی در این بیماران، دیابت و دیگر مشکلاتی که در نتیجه التهاب مزمن پانکراس بوجود می آید و نیز عود مجدد پانکراتیت، جلوگیری شود.
رژیم غذایی بیماران پانکراتیت، باید کم چرب باشد و چربی رژیم غذایی این بیماران نباید بیشتر از ۶۰ گرم در روز باشد و در هر وعده غذایی، چربی آن بیشتر از ۱۰ گرم نباشد. بنابراین استفاده از گوشت های کم چرب مثل گوشت ماهی و مرغ و قسمت های کم چرب گوشت مثل سینه مرغ، به این بیماران توصیه می شود.
این بیماران باید چربی های قابل مشاهده در گوشت ها را بگیرند و پوست مرغ را قبل از پخت آن جدا کنند. توصیه می شود که آبگوشت، سوپ و سایر غذاهای آبکی را نیز در فریزر گذاشته و پس از اینکه چربی بر روی آن بسته شد، چربی آن را جدا کنند و دور بریزند.
بعلاوه بیماران باید از مصرف غذاهای سرخ شده پرهیز نمایند و برای پختن غذا، روغن را به مقدار کم بر روی غذا اسپری نمایند. بطور کلی توصیه می شود غذاها را بصورت آبپز و بخارپز مصرف نمایند.
لبنیات پرچرب مثل خامه، پنیر خامه ای، ماست پرچرب و … را با لبنیات کم چرب جایگزین کنند و بطور کلی تا حد امکان از مصرف چربی های حیوانی پرهیز کنند.
از وعده های کم حجم و در دفعات بیشتر استفاده کنند چون حجم بالای غذا می تواند باعث افزایش ترشح آنزیم های گوارشی از پانکراس شود.
این بیماران باید از خوردن مقدار زیادی فیبر در یک وعده غذایی خودداری کنند. بطور مثال حجم زیادی از میوه ها و سبزی می تواند سرعت هضم غذا را کاهش دهد و درنتیجه سبب کاهش جذب مواد مغذی شود. بعلاوه میزان بالای فیبر موجب می شود تا میزان تاثیرگذاری آنزیم های گوارشی کاهش یابد.
با توجه به سوءجذب ویتامینها و نیز کاهش دریافت مواد غذایی ناشی از درد در ناحیه شکم که پس از مصرف غذا بوجود می آید، این بیماران باید از نظر کمبود ویتامینها براساس نتایج آزمایشگاهی بررسی شوند و درصورت نیاز، مکمل مولتی ویتامین، کلسیم، آهن، ویتامین E، ویتامین A، ویتامین D و ویتامین B۱۲ تجویز می شود.
⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
سپرین، دگزامتازون، اتیل الکل، آمینوسالیسیلیک اسید، کورتیکواستروئیدها، آزاتیوپرین، مواد حاجب ید دار، متیل دوپا، مسکن های مخدر، گلوکوکورتیکوئیدها، دیورتیکهای لوپ (مانند فوروزماید)، پردنیزون و قرص های ضد بارداری داروهایی هستند ممکن است باعث افزایش سطح سرمی بالای آمیلاز بشوند و در مقابل گلوکز، سیترات ها، اگزالات ها و محلول های دکستروز IV می توانند موجب کاهش سطح سرمی آمیلاز شوند.
اگر شما نیز احساس می کنید که ممکن است در پانکراس خود مشکل داشته باشید و یا این که قبلا در پانکراس خود مشکل داشته اید و در حال سپری کردن دوره درمانی خود و مصرف داروهای کنترل کننده هستید و یا اخیر در سفیدی چشم های خود و یا پوست خود احساس زردی می کنید.
منابع:booalilab.ir-vahidlab.ir-haal.ir-fooladilab.ir-anyazma.com
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.