آزمایش LDH
/0 نظرها/در دستهبندی نشده /توسط mohsen⇐معرفی تست LDH:
آزمایش LDH مقدار آنزیمی به نام لاکتات دهیدروژناز را در خون برای بررسی آسیب بافتهای سراسر بدن اندازهگیری میکند. پزشک میتواند با نتیجه این تست به تشخیص و نظارت برخی بیماریها همچون بیماری ریوی و اختلالات عضلانی بپردازد.
فقط مقدار کمی LDH در خون وجود دارد که در پلاسما یا سرم قابل شناسایی است . موقعی که سلول ها صدمه می بینند یا تخریب می شوند LDH از این سلول ها وارد جریان خون می شود.
بنابراین سطح خونی LDH نشانگر غیر اختصاصی وجود صدمه بافتی می باشد. از این آزمایش برای تشخیص عامل ایجاد کننده یا محل صدمه دیده نمی توان استفاده کرد. ولی این آزمایش همراه با آزمایشات دیگر خون برای ارزیابی و نظارت بر بیماری ای که موجب صدمه بافتی شده قابل استفاده است (مثل بیماری های کبدی ، خونی و سرطان ها)
گاهی اوقات وقتی که آماس یا عفونت و صدمه بافتی در مناطق خاصی از بدن مثل مغز ، قلب یا ریه وجود داشته باشد مایعات می توانند احتباس پیدا کنند و محتویات آن تغییر کند.
اندازه گیری مقدار LDH در این مایعات ممکن است در تشخیص عامل ایجاد کننده آن کمک کند مثلا LDH در مایع مغزی نخاعی موقعی افزایش می یابد که مننژیت دارای عامل باکتریال باشد LDH به همراه آزمایشات دیگر می تواند مشخص کنند که مایع جمع شده در اطراف قلب یا ریه یا حفره شکم ناشی از صدمه یا آماس می باشد (اگزودا) یا ناشی از عدم تعادل مایعات داخل رگ و خارج رگ بعلت کاهش مقدار پروتئین در خون (ترانسودا) می باشد.
⇐هدف از انجام تست چیست؟
استفاده از نتایج این آزمایش تشخیص بیماریهای زیر امکان دارد:
- آسیبهای قلبی
- بیماری آسیب اسکلتی
- آسیب ریوی و سیستم عصبی
- آسیب به عضله (قلبی، اسکلتی و ریوی)
- بروز علائم سکته
- اختلال در تنفس
- ضعف اسکلتی و عدم عملکرد صحیح عضلات قلب و ریه
⇐این تست چه زمانی درخواست میشود؟
هنگامیکه پزشک معالج مشکوک شود که بیمار دارای بیماری حاد یا مزمن می باشد که باعث صدمه بافتی یا انهدام سلولی می شود.
- بعضی اوقات در افرادی که مبتلا به سرطان هستند.
- موقعی که بیمار علائم مننژیت داشته باشد.
- موقعی که احتباس مایع در قسمت های خاص بدن وجود داشته باشد.
⇐تستهای آزمایشگاهی مکمل این آزمایش کدامند؟
CPK: آنزیم کراتینکیناز با غلظت بالا در قلب و ماهیچههای اسکلتی و با غلظت پایین در بافت مغز یافت میشود. به علت نقش این آنزیم در کاتابولیسم طبیعی بافت، مقدار بالاتر از حد نرمال این آنزیم نشان دهنده تروما به بافت حاوی کراتینکیناز است.
کراتینکیناز در انفارکتوسهای قلبی(MI) زودتر از لاکتات دهیدروژناز و التهاب ماهیچههای اسکلتی افزایش مییابد.
میوگلوبین: یک پروتئین عضلانی متصل شونده به اکسیژن است که در ایسکمی، تروما یا التهاب عضله وارد جریان خون میشود. در انفارکتوس حاد قلبی (AMI) میزان این پروتئین زودتر از لاکتات دهیدروژناز و بعد از درد قفسه سینه ظاهر میشود.
AST-ALT: مقدارآنزیم ALT در یرقان انسدادی، سرطان کبد، سکته قلبی وسیع، کبدچرب و اعتیاد مزمن به الکل (سیروز الکلی)، هپاتیتهای سمی یا ویروسی و پانکراتیت افزایش پیدا میکند.
مقدار AST در هپاتیت مزمن و حاد، سیروز فعال کبد(ناشی ازمصرف دارو ، الکل و..)، سرطان کبد و نکروز ناشی از آن، هپاتیت الکلی و سندرومReye افزایش پیدا میکند.
تروپونین: تروپونین I و تروپونین T پروتئینهای موجود در عضله مخطط هستند. این پروتئینها یک ساعت بعد از انفارکتوس قلبی از بافت میوکارد قلب آزاد میشوند. در ایالات متحده آزمایش تروپونین به دلیل اختصاصیت و حساسیت بالا، به عنوان یک مارکر اصلی در انفارکتوس حادمیوکارد و انفارکتوس مجدد، جانشین آزمایش CKMB شده است.
⇐چه نوع نمونهای برای این تست درخواست میشود؟
1)نمونه خون
⇐مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟
شرایط خاصی لازم نیست .
⇐افزایش میزان LDH در شرایط زیر مشاهده میشود:
- این آنزیم 36 تا 65 ساعت بعد از انفارکتوس قلبی افزایش مییابد. سطح LDH نسبت یه تست های AST وCPK به مدت بیشتری بعد از حمله قلبی در خون بالا میماند.
- در بیماری های نارسایی ریه ( (COPDبعد از احساس اولین درد سینه، میزان LDH شروع به افزایش میکند. 1 تا 2 روز بعد از دورهی بیماری سطح AST نرمال و LDH بالا است.
- نارساییهای قلبی
- بیماریهای کبدی(سیروز، الکلیسم، هپاتیت حاد ویروسی)
- نئوپلاسم بدخیم، سرطان، لوکمیا و لنفوما
- هایپوتیروئیدیسم
- بیماری ریه
- بیماری ماهیچههای اسکلتی(دیستروفی ماهیچه) و آسیب ماهیچه
- آنمی مگالوبلاستیک و پرنیشیوز، آنمی همولیتیک، بیماری گلبول قرمز داسی شکل
- بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی مرکزی
- بیماریهای کلیوی و روده
- در بیماری های Angina و پری کاردیت میزان LDH افزایش نمییابد.
⇐کاهش میزان LDH در شرایط زیر مشاهده میشود:
حتمال اینکه نتیجه آزمایش کمبود این آنزیم را نشان دهد بسیار نادر است. اما در صورت بروز میتوان علت پایین بودن LDH را یک بیماری ژنتیکی دانست که از والدین به ارث میرسد.
این مشکل ژنتیکی با نام کمبود لاکتات دهیدروژناز A (بیماری ذخیره گلیکوژن XL) یا کمبود LDH-B شناخته میشود. البته لازم به ذکر است اگر قبل از آزمایش LDH مقدار زیادی ویتامین C مصرف کرده باشید، احتمال پایین آمدن کاذب این آنزیم در خون وجود دارد.
⇐علائم افزایش LDH چیست؟
- احساس درد در یک پا
- احساس سوزش یا خارش در اندام
- عدم حرکت راحت ماهیچهها یا اندامها
- برزو لرزش در اندامها و عدم هماهنگ نگه داشتن آنها هنگام حرکت
- افزایش یا کاهش تعریق
- احساس پر بودن مثانه
- بروز سردردهای طولانی
- بیحسی پوست
⇐علائم کاهش LDH چیست؟
- خستگی
- درد عضلانی
- عدم تحمل ورزش
- تجزیه بافت عضلانی
⇐رژیم غذایی مناسب برای کاهش LDH چیست؟
–
⇐چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
- عدم رعایت شرایط قبل از انجام آزمایش
- عدم رعایت نحوه نمونه گیری صحیح
- همولیز نمونه خون نتایج کاذب ایجاد میکند . حدود 1 درصد همولیز گلبولهای قرمز باعث افزایش کاذب لاکتات دهیدروژناز به میزان 70درصد میشود.
- میزان آنزیم لاکتات دهیدروژناز خانمها در طول روز افزایش مییابد.( در زمان بعد از ظهر حدود 40 درصد بیشتر از زمان صبح است)
- انجماد و ذوب نمونه باعث کاهش میزان لاکتات دهیدروژناز میشود.
مواد مخدر، داروهای بیهوشی، آسپرین و برخی داروهای دیگر نیز اثر افزایشی بر میزان LDH خون دارند. در مقابل، داروهای حاوی اسید اسکوربیک (ویتامین C) قادرند سطح LDH خون را کاهش دهند. الکل نیز میتواند تأثیرات نوسانی بر سطح LDH داشته باشد.
منبع:razipatholab.com-darmankade.com
توجه:این مطلب به صورت بسیار ساده و صرفا جهت اطلاعات عمومی به اشتراک گذاشته شده و به هیچ عنوان جایگزین نظر پزشک نمیشود.حتما جهت درمان با پزشک متخصص مشورت شود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.